Крфска декларација – увод у стварање Краљевине Југославије

Срна
Крфска декларација – увод у стварање Краљевине Југославије

БИЈЕЉИНА- Српска влада премијера Николе Пашића и Југословенски одбор хрватског политичара Анте Трумбића потписали су на данашњи дан 1917. године Крфску декларацију, којом су јужнословенски народи у Аустро-Угарској (Хрвати и Словенци) затражили уједињење са Србијом у заједничку државу под називом Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца на челу са династијом Карађорђевића.

У декларацији су се ауторизовани представници Срба, Хрвата и Словенаца сложили да на бази самоопредељења народа и на демократским принципима оснују заједничку јединствену, слободну и независну државу, која би била уставна, демократска и парламентарна монархија.

У тој идеји повезивања, Срби, Хрвати и Словенци сматрани су као један народ тако да се надаље признавала само равноправност њихових имена, знакова, писама и вјера.

Трумбић се залагао за јединство државе према спољном свијету, али и за већи степен аутономије појединих дијелова будуће државе, док су српски представници захтијевали да та земља буде више повезана.

Пашић је то образложио чињеницом да је код Срба јако развијен национални осјећај и да они не би пристали да се сви Срби не уједине.

Било је извјесно да Југославија може настати само ако Српска војска буде међу побједницима Првог свјетског рата и ако помогне ослобађање других јужносовенских народа, што се 1918. и десило.

 

Прихваћена је теза српских политичара везана за јединствену државу, са могућношћу образовања самоуправних јединица у складу са природним, економским и социјалним приликама.

 

Мишљења су била различита и по питању доношења устава, али је на крају постигнут компромис и закључено је да ће о уређењу будуће државе одлучити Уставотворна скупштина након уједињења квалификованом већином.

 

Кроз Крфску декларацију виде се разлике које су одвајале Владу Србије и Југословенски одбор , уз то она је имала и своје недостатке.

 

Крфска декларација није била правно обавезујући акт јер је нису потписала два пуноправна субјекта међународног права - Србија је то била, док остале потписнице нису, пошто Хрвати и Словенци нису имали матичне националне државе.

 

Ипак, на однову ове декларације 1. децембра 1918. године створена је Краљевина Срба, Хтрвата и Словенаца, која је касније преименована у Краљевину Југославију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана