Kарел Чапек - оснивач жанра научне фантастике

Срна
Kарел Чапек - оснивач жанра научне фантастике

БИЈЕЉИНА - Карел Чапек /1890-1938/, чешки свестрани умјетник - драмски писац, есејиста, књижевни критичар и фотограф, рођен је 9. јануара 1890. године.Први у свијету је употребио ријеч “робот” у својој драми “Р.У.Р” из 1920. године, а сам је тврдио да је његов брат Јосеф Чапек смислио ову ријеч.

Карел Чапек је писао интелигентно и хумористички о широком спектру тема. Његови радови су познати по интересантном и прецизном опису стварности.

Највише је познат као писац научне фантастике, коју је писао много прије него што је овај жанр постао засебна грана књижевности.

Чапека књижевни критичари сматрају оснивачем класичне научне фантастике, чија је главна тема могућа или алтернативна будућност човјечанства.

По овом мотиву Чапек је близак савременицима Џорџу Орвелу и Олдусу Хакслију.

Чапекови многи радови представљају дискусију о етичким и другим аспектима револуционарних проналазака и процеса, који су се дали наслутити почетком 20. вијека.

То укључује масовну производњу, атомско оружје, роботе или интелигентне даждевњаке.

Обрађујући такве теме, Чапек је изражавао страх од наилазећих друштвених катастрофа, диктатура, насиља и неограничене власти корпорација.

Писао је и детективске приче, приповијетке, романе, драме, путописе, есеје и фељтоне.

Током тридесетих година 20. вијека Чапек је у својим дјелима разматрао пријетњу диктатура и фашизма.

Када је постало јасно да су западни савезници одбили да бране Чехословачку од Хитлера, Чапеку су савјетовали да напусти земљу јер га је Гестапо именовао државним непријатељем. Он је одбио да оде.

Њемачка је анектирала Чешку након Минхенског споразума, а Чапек је убрзо након тога умро од упале плућа 1938. године. Његов брат Јосеф умро је у концентрационом логору Берген-Белсен.

Након рата, комунистички режим Чехословачке је са задршком прихватио Чапеково дјело. Разлог је био у његовом одбијању да прихвати комунизам као алтернативу нацистичкој доминацији. /крај/нт

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана