Капетан-Мишино здање - један од симбола Београда

Срна
Капетан-Мишино здање - један од симбола Београда

БИЈЕЉИНА- Српски трговац и бродовласник Миша Анастасијевић поклонио је Србији на данашњи дан 1863. године зграду у Београду, познату као Капетан-Мишино здање.

У писму Министарству просвјете Анастасијевић је поручио да кућу уступа "свом отечеству" за смјештај "учених и просветних завода".

Капетан-Мишино здање је једна од најпознатијих београдских грађевина из 19. вијека у којој је смештен Ректорат Универзитета у Београду и дио Филозофског факултета.

Задање се налази на Студентском тргу и саграђено је у периоду од 1857. до 1863. године, према плановима чешког архитекте Јана Неволе.

У вријеме настанка, Капетан-Мишино здање је, попут праве градитељске и архитектонске знаменитости, било предмет дивљења суграђана као једна од најраскошнијих и највиших грађевина у Београду.

Саграђена је уз некадашњи хотел "Империјал" са којим је чинила низ јавних објеката уз главни београдски трг - Велику пијацу.

Изградња овог објекта у непосредној близини Кнез Михаилове улице, која је тек била у процесу регулације, означила је преокрет у начину градње и архитектонском мишљењу који су владали градитељством Београда тог периода.

Архитектура ове палате представља свједочанство трансформације Београда из оријенталне варошице у европску пријестоницу модерне урбане структуре и репрезентативних здања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана