Капетан Кук - најпознатији истраживач тихог океана

Срна
Капетан Кук - најпознатији истраживач тихог океана

БИЈЕЉИНА - Енглески морепловац Џејмс Кук (1728-1779), назван Капетан Кук, најпознатији истраживач Тихог океана, рођен је на данашњи дан 1728. године

На првом путовању од 1768. до 1771. године ријешио је тајну Аустралије, опловио Нови Зеланд и утврдио да је Нова Гвинеја острво.

Од 1772. до 1775. године истраживао је острва у Тихом океану, а од 1776. до 1779. први опловио обале Аљаске, истражио Берингов мореуз и открио Хавајска острва.

Капетан Кук убијен је 1779. године на Хавајима у окршају са острвљанима.

Једанаестогодишња путовања Џејмса Кука водама Пацифика много су допринијела европском упознавању овог подручја.

Да би се створиле поуздане мапе требало је познавати географску ширину и дужину. Поморци су могли да израчунавају тачну ширину вијековима мјерењем угла сунца или звијезда на хоризонту помоћу секстанта.

Али, дужина је била много тежа за мјерење зато што је захтијевала прецизно знање о временској разлици између појединих тачака на површини земље. Земља се окрене за 360 степени око своје осе за 24 часа - тачно вријеме је 23 часа, 56 минута и 4,091 секунд.

То значи да се сваки сат претвара у 15 степени, а један степен у четири минута. Капетан Кук открио је да израчунавањем временске разлике од почетне до завршне тачке, одређене у подне, користећи положај сунца у зениту, човјек може да изведе разлику у географској дужини.

На свом другом путовању Капетан Кук користио је К1 хронометар, који је направио Ларкум Кенеди, а који је био величине џепног сата. Он је био копија Н4 часовника, који је изумио Џон Харисон као први сат који је показивао тачно вријеме на мору.

Било је и неколико умјетника на Куковим путовањима - Сидни Паркинсон је израдио 264 цртежа до своје смрти при крају путовања. Они су били од изузетног значаја за британске ботаничаре.

На другом путовању Капетана Кука био је и Вилијам Хоџс, који је направио познате пејзаже Тахитија и Ускршњег острва.

Кука су пратили бројни научници, чија су посматрања и открића била значајна.

Џозеф Бенкс, ботаничар, био је на првом путовању са колегом Данијелом Соландеромом из Шведске. Они су сакупили више од 3.000 биљних врста. Бенкс је био највећи заговорник насељавања Аустралије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана