Изненадићете се кад сазнате шта су Срби поклањали за Божић прије више од 100 година

istorijskizabavnik.rs
Изненадићете се кад сазнате шта су Срби поклањали за Божић прије више од 100 година

Нема бољег времена за даривање од новогодишњих и божићних празника а, од кад је свијета и вијека, људи су вољели да добијају поклоне. По овоме ни наш народ није изузетак. Ипак, времена су се промијенила - некада је било много мање избора, а и новца.

Портал Историјскизабавник истраживао је шта се у Србији поклањало за Нову годину и Божић прије једног вијека.

Шта је прије 100 година био "савршен поклон" за пријатеље или породицу у Србији сазнајемо из ондашње штампе.

Србија је тек 1919. године увела нови, Грегоријански календар, што значи да се прије тога Божић славио 25. децембра и да је, ако се може судити по новинама, био централни празник, док се Нова година ријетко или чак уопште не помиње.

Што се даривања тиче, није се много тога промијенило - дјеци су се поклањале играчке, дамама модни детаљи, а господи пиће или цигаре. Ипак, има и неких разлика у односу на данашње вријеме.

На крају 1912. године, вјероватно због чињенице да је у току био Први балкански рат, као идеалан поклон за сваког мушкарца, нуди се - оружје!

"Најлепши поклон за Божић и Нову годину - патент емге спорт пиштоља са 8 хитаца. Без полицијске дозволе", оглашава велико стовариште оружја "Код ловца".

У стопу их прати фирма "Бајар" која "аутомат револвер калибра 7.65 или 9 мм" рекламира као "врхунац технике".

Ипак, како се оружје није могло поклонити баш свакоме, као лијеп, озбиљан поклон, који би се могао даривати пословном сараднику или пријатељу нуде се календари. Један такав, за 1913. годину, рекламира се у Политици од 31. 12. 1912. године и зове се "Осветници" - "са веома лијепом и одабраном садржином као и са сликама све из рата 1912. године".

"Најстарија и највећа трговина дјечијих играчака и музичких инструмената" - "Код Трубе" Рајића и Вукотића у исто вријеме нуди велики избор разноврсних дјечјих играчака и "накита за божићно дрво". За старије и оне који читају, као савршен поклон нуди се нова књига Фјодора Достојевског "Злочин и казна".

Посљедњег Божића који је Србија провела у миру прије четворогодишњег пакла Великог рата 1914. године "Српске новине" рекламирале су као "најлепши поклон за наступајуће празнике" игре на срећу док су се као нешто озбиљнији третирали поклони Помодно галантерске трговине "Петар Петровић и Беловић" који су нудили "најновије украсе за даме: за косу и око врата", као и "за господу: цилиндре, обућу, кошуље, крагне…".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана