Из архиве “Гласа”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа”

Прегледајући старе новине, зарад сјећања на прошла времена, овог пута вратили смо се у издања “Гласа” из различитих периода и то у “Глас” из 20. јула 1946. године, 20. и 21. јула 1985. године и 24. јула 2014. године.

Цјелокупна архива “Гласа Српске” сачувана је на папиру, а један њен дио, који је дигитализован, налази се на сајту www.glassrpske.com/arhiva .

1946.

“Глас” из 1946. године који смо прегледали објављен је 20. јула 1946. године (број 29, година IV) и као већина бројева тог периода изашао је на шест страница.

Испомоћ у пољопривредним радовима

Један од текстова у овом “Гласу”, као многи сличне тематике у том периоду, био је текст посвећен различитим радним акцијама и дешавањима у привреди и пољопривреди. Један од њих дотицао се трагања за радном снагом у босанско-дубичком срезу, на четвртој страници.

- Од раног јутра на пољима се неуморно радило. Развило се натјецање између појединих група, у чему су учествовали сви, од најмлађих до најстаријих - писало је тада у тексту.

1987.

“Глас” од 20. и 21. јула 1987. године (број 4.458, година XLII), који смо овог пута прелистали, објављен је на 23 странице. У том периоду “Глас” је објављиван наизмјенично на ћирилици и латиници.

Прехлађени разглас оздравио

На 13. страници ових новина објављен је текст с потписом Д. Рељић, о концерту групе “Радио”, који је одржан у башти “Младост”, а који је био ометан кишом и техничким проблемима.

- На крају напоменимо да је овај већ реномирани бањалучки бенд у својој традиционалној, доброј манифири допустио и на овом концерту промовисање једне нове групе. “Јавни позив” је најновије, пријатно изненађење и освјежење бањалучке рок сцене - стоји у тексту.

2014.

“Глас Српске” из 24. јула 2014. године (број 13.489, година LXXI), којег смо овог пута прегледали, тада је био објављен на 40 страница.

Глума као истина

На 23. страници овог “Гласа Српске” налазио се разговор са глумцем Слободаном Ћустићем, којег је водио Ратомир Мијановић. У разговору глумац се осврнуо на поједине улоге и стање у култури и умјетности.

- Глуматају наши политичари, а обичан народ се бави глумом. Глума је истина, а глуматање је лаж. Обичан народ глуми да живи добро, политичари нам глуматају да ми живимо добро - казао је Ћустић тада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана