Из архиве “Гласа Српске”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа Српске”

Листајући архиву старог “Гласа”, који је у различитим периодима излазио под другачијим именима, овог пута вратили смо се у вријеме с почетка јуна 1946, 2006. и 2016. године те смо издвојили неколико прича из сваке од наведених година.

1946.

Издање “Гласа” из 1946. године (година IV, број 23) објављено је 8. јуна 1946. године и имало је шест страница. Осим дневних дешавања у новинама су биле заступљене занимљивостима које су стизале са разних страна државе.

Представа за пионире

На петој страници “Гласа” забиљежен је текст “Представа за пионире”, који је обухватао причу о комаду “Дугоња, Трбоња и Видоња”, рађеном према дјелу Карела Ербена, а у извођењу дилетантске позоришне секције Р. К. П. Д. “Пелагићево”.

- Наши пионири су кроз сат и по уживања и поуке обогатили своју душу - забиљежено је тада у тексту.

2006.

Издање “Гласа Српске” из 2006. године које смо овог пута издвојили објављено је 6. јуна 2006. године (година LXIII, број 11.004).

Глума најљепша игра

На 18. страници “Гласа Српске” објављен је интервју с потписом Б. Стевандић, урађен с глумцем Мишом Јанкетићем, једним од великана српског глумишта, који, нажалост, више није са нама.

- Неко воли да игра фудбал, неко шах, неко воли да игра тенис, а ја волим да се играм глуме, јер је то невероватно фини спој лепог и корисног - казао је тада Јанкетић.

2016.

Издање “Гласа Српске” из 2016. године (година LXIII, број 14.058), које смо овог пута прелистали, објављено је 7. јуна 2016. године.

Лимун скупљи од пилетине

Један од главних наслова у овом броју “Гласа” био је наслов текста са шесте странице “Лимун скупљи од пилетине” Милијане Латиновић, у којем су поређене цијене овог јужног воћа и неких других намирница.

- Продавци високе цијене лимуна, које у Бањалуци и Приједору прелазе пет марака за килограм, објашњавају несташицом у земљама поријекла. Ипак, то није утјешило купце, који наводе да је лимун сада скупљи и од пилетине, чији батак са карабатаком у већини продавница кошта око четири марке - писало је тада у тексту.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана