Из архиве “Гласа Српске”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа Српске”

Листајући архиву “Гласа Српске”, који је током свог вишедеценијског постојања забиљежио сва велика и мала дешавања на дневном нивоу и оставио их заувијек утиснуте на странице папира, зарад повратка у неке друге мајске дане, овог пута осврнули смо се на издања “Гласа” од 18. маја 1946. године, 16. маја 2006. и 17. маја 2016. године.

1946.

Издање “Гласа” објављено 18. маја 1946. године (година IV, број 20), изашло је на шест страница, а текстови су били писани латиницом и ћирилицом, и бавили су се, углавном, прегледом седмичних дешавања.

Литерарно вече” на Народном универзитету у Бањалуци

На 5. страници овог издања “Гласа”, налази се текст посвећен поетској вечери одржаној на Народном универзитету у Бањалуци, ауторке Неве Мурвар. Текст се осврће на вече у оквиру којег је пјесникиња, главна и одговорна уредница листа “Нова жена” и чланица Удружења књижевника Б.Х. читала пјесме.

- У својим пјесмама, са мотивима из НОБ-а она износи своје субјективне личне доживљаје, дубоко потресне, али којима је она дала мекан, топао, њежан лирски тон – стоји у тексту.

2006.

Овог пута, што се 2006. године тиче, осврнули смо се на “Глас Српске” објављен 16. маја 2006. године (година LXIII, број 10.986), који је тада објављен на 50 страница.

Антена пуна сумњи

На 15. страници поменутог броја “Гласа Српске”, налази се текст Б. Максимовића, у којем мјештани Челинца најављују протесте због базне станице Радне јединице Телекома Српске “Моби'С” , постављене на стамбену зграду.

- Поред опасности по здравље, на шта упозоравају и многи људи упућени у ову област, имамо велике сметње са пријемом телевизијског сигнала и телефонским везама - изјавио је тада Борис Џомбић, наведено је у тексту.

2016.

Прије пет година, мајски број “Гласа Српске” који смо овог пута прегледали, објављен је 17. маја. У питању је број “Гласа Српске” 14.040 (година LXXIII), који је тада изашао на 40 страница.

Жеља за доминацијом наводи на вршњачко насиље

На 22. страници објављен је разговор с редитељком Белиндом Божичковић, који је водила Александра Маџар, а у сусрет тадашњој премијери представе “Бам, бам”, која је одиграна у Градском позоришту “Јазавац”, а комад је обрађивао тему вршњачког насиља.

- Требало би сви да се освијестимо и посматрамо пажљивије шта се дешава око нас - можда је ваше дијете жртва насиља, а да тога нисте свјесни. Као друштво смо јако заказали – навела је Божичковићева тада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана