Из архиве “Гласа Српске”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа Српске”

Листајући архиву старог “Гласа”, који је у различитим периодима излазио под различитим именима, овог пута вратили смо се у вријеме маја 1946, 2006. и 2016. године, те смо издвојили неколико вијести за сваку поменуту годину.

1946.  

Издање “Гласа” из 1946. године (година IV, број 19) објављено је 11. маја 1946. године и имало је шест страница. Осим дневних дешавања, новине су тада биле испуњене разноликим занимљивостима које су стизале са разних страна.

У Санском Мосту сакупљено 4.500 килограма старих крпа

На трећој страници овог издања “Гласа” налази се вијест о сакупљању текстила у Санском Мосту.

- Омладина санског среза уз помоћ антифашистичких организација обишла је све куће и прикупљала старе текстилне отпатке који су потребни за нашу текстилну индустрију - стоји у тексту и додаје се да је до тада сакупљено 4.500 килограма крпа.

2006.

Издање “Гласа Српске” из 2006. године које смо овог пута издвојили објављено је 9. маја 2006. године (година LXIII, број 10.980).

Вјеровања средњовјековних Срба у виле и змајеве

На 19. страници овог издања “Гласа Српске” налазио се текст др Дарка Гавриловића о вјеровањима у виле и змајеве, којим је обухваћена једна уопштена прича о овим митским бићима.

- Представе Срба о змајевима веома су старе, али су током времена мењане најчешће представама о другим сродним демонима. На њихов настанак утицали су још и апокалиптички описи и хришћанске легенде о аждајама. Међутим, змаја треба оштро разликовати од аждаје, са којом су га, с обзиром на њихову везу са змијом, најчешће мешали - стоји у тексту.

2016

Издање “Гласа Српске” из 2016. године (година LXXIII, број 14.033) објављено је као троброј за 7, 8. и 9. мај.

Осјећај слободе јачи од сваког заборава

На 6. страници “Гласа” тада је објављен текст посвећен  обиљежавању 71 године од побједе над фашизмом, ауторке Ведране Кулаге.

- То је велики дан за човјечанство. Сјећају га се сви они који су били поробљени у рату од стране фашистичких окупатора. Тај 9. мај остаће заувијек у сјећању. Морамо одавати пошту страдалима из године у годину. Заувијек - навео је тада предсједник СУБНОР-а РС Благоје Гајић.

Архиву „Гласа“ можете погледати О В Д Ј Е

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана