Из архиве “Гласа Српске”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа Српске”

Новине су јединствени чувари од заборава, а оно што остане одштампано на папиру, као и књиге, увијек ће негдје да постоји, као дјелић историје за будуће дане. Листајући архиву “Гласа Српске”, овог пута, присјетили смо се појединих година (1946, 2006. и 2016) и начина обиљежавања Дана ослобођења Бањалуке.

1946.

На насловној страниви тадашње “Гласа” (година IV, број 17), који је објављиван једном седмично”, налазили су се наслови као што су “Све организације врше припрему да би рад 28. априла дао што боље резултате - Ударни дан за домовину” те “Ових дана почиње рад на изградњи пруге Брчко - Бановићи” и “Омладина мјесног подручја Чардачана на поправци путева”, а новине су имале тек шест страница.

Свечана прослава прве годишњице ослобођења Бањалуке

 У тексту на другој страници тадашњег “Гласа” , који је био посвећен причи о обиљежавању Дана Бањалуке, забиљежено је да је Бањалука свечано прославила прву годишњицу од ослобођења. Центар града имао је посебно освјетљење, а обиљежавање је почело 21. априла. Одржан је митинг, који је отворио Ђуро Ђурица, а упућен је поздрав Титу. Након митинга одржано је народно весеље.

- Улицама се разлијегала пјесма и играла “Козара”, а по околним брдима паљене су ватре - стоји у тексту у којем се додаје да је наредног дана, на засједању Скупштине, донесена одлука о измјени имена појединих улица, које су, након измјене, носиле имена најзаслужнијих синова овог града.

2006.

Васкршња посланица његове светости патријарха српског господина, Павла која је носила наслов “Крсно дрво распећа” налазила се на насловној страници “Гласа Српске” објављеног као четвороброј од 21. до 24. априла 2006. године (година LXIII, број 10.969). С обзиром на то да је у питању било празнично издање новина, садржајно су биле испуњене дневним вијестима, али и различитим интервјуима и репортажама.

Трећи пут Бог помаже

Током Другог свјетског рата Бања Лука је била под окупацијом и контролом изузетно јаких њемачко-усташких и домобранских снага.

На четвртој страници додатка “Глас плус”, у тадашњем издању “Гласа Српске”, нашао се текст подсјећања поводом Дана ослобођења Бањалуке, аутора Гојка Дакића, који је носио наслов “Трећи пут Бог помаже.

- Ослобођена је тек 22. априла 1945. године, седамнаест дана прије него што је испаљен посљедњи рафал у једном од најкрвавијих ратова у историји човјечанства. Ноћ прије уласка партизанских јединица у Бању Луку из града се према Градишци, и даље према Загребу, у паници и расулу повукла главнина окупационих снага. Град су ослободиле јединице Петог корпуса Народноослободилачке војске Југославије команданта Славка Родића. Прије 22. априла 1945. године партизани су још у два наврата водили битке за ослобођење Бање Луке, продирали у центар града, али нису успијевали да се у њему дуже задрже. Најжешћи отпор пружан је из система утврђених и повезаних зграда у центру града (цитадела) и из тврђаве Кастел на лијевој обали Врбаса. Први напад на Бању Луку изведен је 31. децембра 1943. године. У то вријеме партизанске јединице у источној Босни биле су изложене жестоким нападима непријатеља, тако да је циљ бањолучке операције био да се ослабе напади на том дијелу фронта - назначено је у тексту, у којем је направљен и осврт на тадашња дешавања, али и напоменуто да у садашњости у Бањалуци не постоје никаква обиљежја, иако се 22. април званично слави као Дан ослобођења Бањалуке.

2016.

На насловној страници “Гласа Српске”, објављеног за 23. и 24. април (година LXXIII, број 14.022) налази се интервју с потпредсједницом Уједињене Српске Наталијом Тривић, који носи наслов “Интереси Српске изнад страначких” те текст о положају затвореника којима је Суд БиХ изрекао казну “Затворенике муче зуби, посјете и говорнице”, али и текст о томе како је Уставни суд БиХ усвојио још једну апелацију Правобранилаштва РС “Тужбе против РС за ратну нематеријалну штету падају у воду”.

Поносни на све који су донијели слободу

Још један текст, објављен у истом периоду када Бањалука обиљежава свој дан различитим манифестацијама, јесте текст ауторке Јасмине Перишић, а у вези је са ослобођењем Бањалуке, који је објављен на 18. и 19. страници. У Бањалуци је тада обиљежена 71. годишњица од ослобођења и то пригодним свечаностима, друштвеним, културним и спортским манифестацијама.

- Наш град има дубоку и велику антифашистичку традицију. Сваки пети становник Бањалуке изгубио је живот у Другом свјетском рату. Од 3.000 бораца НОБ-а њих 800 дало је живот за слободу, а Бањалука је изњедрила и 21 народног хероја. Од мале вароши са 25.000 становника Бањалука је израсла у регионални центар са више од 200.000 становника - изјавио је тадашњи градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана