Из архиве “Гласа Српске”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа Српске”

“Бањалучке новине”, 25. март 1955. године (година III, број 83)

Листајући архиву из “Гласа”, тадашњих “Бањалучких новина”, које су излазиле сваког петка, у издању од 25. марта, и преврћући странице архиве, могуће је наићи на разне наслове, који свједоче о тренуцима у животу тадашњег становништва. Могуће је наћи наслове као што су “Борба против привредног криминала тражи шире друштвено ангажовање”, “Уз припреме за прољетну сјетву”, “Основне карактеристике предлога овогодишњег Друштвеног плана  града Бање Луке” и “Како ће РКУД 'Пелагић' представљати Бању Луку није брига самог друштва већ цијелог града”. Повратак у прошлост може да буде изузетно занимљив, те смо стога одлучили да издвојимо неколико занимљивих текстова, који нас враћају у свакодневицу Бањалуке прије 66 година.

Уз десетогодишњицу ослобођења Бање Луке: Борба за ослобођење града уочи Нове 1944. године

У тексту мајора Мирка Семиза “Уз десетогодишњицу ослобођења Бање Луке: Борба за ослобођење града уочи Нове 1944. године” у том броју објављеном на 4. страни “Бањалучких новина” направљен је осврт на први напад јединица НОВ-а на Бањалуку, који је извршен уочи 1944. године. Напад се десио у вријеме Шесте непријатељске офанзиве, у њеној  завршној фази. С обзиром на то да је текст објављиван у дијеловима, посебно у овом издању направљен је преглед чињеница везаних за поменуту операцију.

- Непријатељским снагама у току Шесте офанзиве наша армија могла је супротставити 300.000 бораца, који су сачињавали девет корпуса. Однос је био један према два у корист непријатеља и уз његову техничку надмоћност, али са високим моралом и ратничким искуством наших бораца. Непријатељ у овој офанзиви није био у стању да примјеном система “опкољавања и сабијања у котао” уништи нашу војску. Такав систем он је примјењивао у ранијим офанзивама, у којима је, без обзира на извјесне успјехе, претрпио пораз. Због тога он мијења такву тактику и покушава офанзивом на ширем простору постепено да напада наше јединице са тежиштем запосједања јадранске обале и обалског појаса и осигурања комуникације које из унутрашњости воде на Јадранско море - стоји у тексту.

Тема за дискусију: Умјетничка галерија слика у Бањој Луци била би значајан допринос културном животу града

На 5. страни “Бањалучких новина”, објављених 25. марта, налази се текст М. Драшкића, који носи наслов “Умјетничка галерија слика у Бањој Луци била би значајан допринос културном животу града”, који се бави темом потребе отварања умјетничке галерије у Бањалуци. Као један од главних разлога наведено је да Бањалука мора да има галерију, због богате културе и историје и због њеног потенцијала за развој на том пољу, као и то што бројни већи и мањи градови већ имају галерије.

- Бања Лука се, не од скоро, третира као центар једне важне етничке и административне цјелине, која је непосредно богата умјетничким насљеђем. Као центар Босанске Крајине из које су потекли многи наши познати умјетници она је заслужила  да се о томе најозбиљније мисли и у том смислу нешто учини - назначено је у тексту.

Кроз Бању Луку

Посебна страница у “Бањалучким новинама”, у овом броју осма, била је названа “Кроз Бањалуку” и на њој су се налазиле мале вијести и занимљивости из града.

Из те рубрике издвајамо текст под насловом “Родила дијете на улици”.

- У уторак, 22. марта, прије подне, десио се у улици Браће Павлића, несвакидашњи случај. Стана Малкић, домаћица из Бање Луке, била је пред порођајем четвртог дјетета. Како је осјећала болове, надала се порођају и упутила према породилишту у болници. Међутим, није успјела да стигне до болнице. Болови су се појачали и она се зауставила под једним кестеном, гдје је ускоро родила мушко дијете. Убрзо је, заједно са дјететом пренесена у породилиште, гдје јој је указана њега и љекарска помоћ - писало је тада у новинама.

Из наведене рубрике, такође, издвајамо текст “Биће дозвољена продаја половних и старих ствари на градској пијаци”.

- Савјет за комуналне послове припрема предлог Народном одбору града да се донесе рјешење о дозволи за продају половних и старих ствари на градској пијаци. Продаја ових ствари од стране појединаца дозвољена је одређеног седмичног дана у многим градовима, па је оправдано да се дозволи и у Бањој Луци, с тим што ће продаваоци половних и старих предмета, уплаћивати извјесну таксу Тржишној управи. На тај начин престаће и препродаја  по становима, мешетарење старим стварима итд. Предвиђа се да ће Народни одбор ускоро донијети овакво рјешење јер је већ постигнута сагласност - написано је.

Архиву "Гласа Српске" можете прочитати или преузети О В Д Ј Е

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана