Ирена Сендлер спасила 2.500 јеврејске дјеце

Срна
Foto: Википедија

БИЈЕЉИНА - Ирена Сендлер (1910-2008), Пољакиња која је из Варшавског гета у Другом свјетском рату спасила око 2.500 јеврејске дјеце, умрла је на данашњи дан 2008. године.

Позната под псеудонимом Јоланта, Ирена је била социјална радница, која се противила дискриминацији Јевреја.

Након окупације Пољске, искористила је своју позицију и познанства како би помогла жртвама окупатора. Помагала је Јеврејима у гету гдје су тешки хигијенски услови и глад одузимали животе.

Организовала је бијег из логора и сигурна мјеста за скровишта, а када је 1942. године основана организација „Жегота“,која је припадала пољском покрету отпора, постала је један од њених главних активиста.

Ирена је, користиће свој посао - надзирање санитарних услова - изводила дјецу сакривајући их на различите начине.

Сва спасена дјеца збринута су у сиротиштима и у породицама које су биле спремне да помогну.

Гестапо је ухапсио Ирену Сендлер 1943. и, након што је тешко претучена, осудио је на смрт.

Чланови организације „Жегота“ успјели су да ослободе Ирену подмићивањем стражара, али су јој у затвору преТходно поломили руке и и ноге и онда је оставили у шуми.

Прије тога, нацисти су већ залијепили плакате на којима је писало да је Ирена погубљена.

Након рата она је ископала теглице у које је спремала папириће са подацима о сваком спасеном дјетету како би пронашла њихове родитеље, али већина их је већ била погубљена у концентрационом логору Треблинка.

До 1999. године свијет није знао за Ирену и њен живот. Те године четворо студената из САД започело је свој пројекат за Дан националне историје и открило истину о Иренином подвигу.

Године 2007. номининована је за Нобелову награду за мир, а пољски парламент одао јој је почаст за „организовање спасавања најбеспомоћнијих жртава нацистичке идеологије - јеврејске дјеце“.

Умрла је 2008. године у 98. години.

Иренин хумани чин подсјећа на још већи подвиг Диане Будисављевић, која је из усташких концлогора у Другом свјетском рату спасила око 12.000 српске дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана