Хтјела је умријети поред свог љубавника, али је ли Клеопатру заиста убила змија?

Агенције
Хтјела је умријети поред свог љубавника, али је ли Клеопатру заиста убила змија?

Све што данас знамо о смрти чувене египатске краљице потиче из мемоара Октавијана, али постоје нелогичности када је у питању теорија о угризу змије.

Чини се да је смрт Клеопатре била подједнако драматична као и њен живот.

Након што су египатска краљица и њен дугогодишњи љубавник, римски генерал Марко Антоније, видјели како су њихове заједничке снаге десетковане у бици крај Акција 31. године прије нове ере, повукли су се у неизвјесну будућност у Александрији. Неколико мјесеци касније, док је Октавијан "куцао" на врата Александрије, очајни Марко Антоније убио се властитим мачем, пише History.

Суочена с могућношћу губитка краљевства, и сама Клеопатра је починила самоубиство 10. аугуста 30. године прије нове ере, допустивши отровној змији да угризе њу и њене двије слушкиње.

Али је ли заиста било тако?

Шта је измишљено, а шта стварно

Историјски докази о Клеопатриној смрти, као и о већем дијелу њеног живота, прилично су танки. Они који су скупили најобилније извјештаје о њеном животу, а посебно римски писац Плутар, живјели су генерацијама након њене смрти. Пјесници, драматурзи и филмски ствараоци касније су искористили ове изворе како би од Клеопатре изградили готово митски лик, који је у великој мјери дефинисан моћима завођења и њеним односима с двојицом римских вођа, Јулијем Цезаром и Марком Антонијем.

Такви измишљени прикази о њеном животу и прераном паду створили су популарну слику Клеопатре као лијепе, осуђене главне јунакиње једне од најпознатијих романтичних драма. Иза те слике, међутим, стајала је права особа - краљица, која је, без обзира на свој изглед, сигурно била одличан вођа - и један од најмоћнијих чланова грчке династије која је доминирала Египтом више од три вијек.

Шта знамо о Клеопатриној смрти?

Након што су римске снаге поразиле египатску војску у бици код Акција, Антоније и Клеопатра су се повукли у Александрију, гдје су видјели како њихови бивши савезници и присталице прелазе на страну Октавијана. Пар је потом распустио своје разуздано "Друштво непоновљивих јетри" и основао ново: "Дружина до смрти". Клеопатра је имала и маузолеј на два спрата, брзо саграђен на земљишту њене палаче, поред храма посвећеног њеном алтер егу, богињи Изиди.

Крајем јула 30. године прије нове ере, снаге Октавијана стигле су до Александрије, а Клеопатра се повукла у свој маузолеј. Чувши да је умрла, Марко Антоније се убо властитим мачем. Његови људи су га одвели до Клеопатре и он јој је умро у наручју. Према Плутарху, члан Октавијановог особља у тајности је упозорио Клеопатру 9. аугуста да се генерал планира вратити у Рим за неколико дана и повести Клеопатру и њену дјецу са собом. Сљедећег дана, Клеопатра се затворила у маузолеј с двије слушкиње и послала поруку Октавијану, који је до тада већ био Александрији, вјероватно у краљичиној палачи.

Отварајући Клеопатрину поруку у којој је она тражила да буде сахрањена поред Марка Антонија, Октавијан је одмах послао своје људе у потрагу. Кад су разбили врата маузолеја, затекли су Клеопатру како беживотно лежи на златном каучу, а њене двије слушкиње су лежале мртве поред ње. У вријеме када је умрла, Клеопатра је имала 39 година и владала је Египтом више од 20 година.

Теорија о змијском угризу

Према најчешће понављаној теорији о Клеопатриној смрти, умрла је од угриза змије отровнице - који јој је нанијела или египатска наочарка (мали поскок) или египатска кобра. За њу би то било посебно поетично самоубојство: наочарка је Египћанима била симбол краљева, док је кобра била повезана с Клеопатрином омиљеном богињом Изидом.

Према модерним египтолозима, постоји неколико спорних ствари у вези с овом теоријом. Као прво, кобре су обично дугачке најмање један и по метар, а могу нарасти до два и по метара. То значи да би кобра била превелика да би се прокријумчарила у Клеопатрин маузолеј у кошари смокава, како прича каже. Осим тога, нису сви угризи змија смртоносни, а они који јесу - убијају полако и мучно. Због тога је тешко повјеровати да је змија успјела убити Клеопатру и њене двије слушкиње у тако кратком року, колико је требало Октавијану да прими поруку и пошаље своје стражаре.

Ако је Клеопатра отровала себе, вјероватније је попила смртоносну биљну крему или се намазала отровном машћу, као што је сугерисао древнихисторичар Страбон. Било што од овога убило би њу и њене слушкиње брже и ефикасније од угриза змије.

Је ли то било самоубиство?

Истина, међутим, наставља измицати. Без познатих очевидаца и без примарних писаних извјештаја о смрти Клеопатре, већина онога што знамо потиче од Октавијана - за којег неки тврде да је и сам осумњичен. Свакако је имао мотив жељети Клеопатрину смрт, јер је каризматична краљица представљала потенцијалну пријетњу његовој доминацији у Египту.

Без обзира на то је ли Октавијан наредио убиство Клеопатре и њених слушкиња или јој је само пружио простор и прилику да се сама убије, оно што се догодило касније је јасно: он је својим стражарима наредио да убију и Цезариона, Клеопатриног сина тинејџера чији је отац био Цезар, како би уклонио свако питање о томе треба ли дјечак наслиједити мајку на пријестољу.

Октавијан је потом, као цар, Египат учинио римском провинцијом. Касније, промијенио је своје име у Аугуст. У својим мемоарима, Октавијан Аугуст је осигурао да се његова верзија приче о Клеопатри и њеном самоубиству - угризом змије, препричава у вијековима која долазе.

Што се тиче догађаја из маузолеја, ријечи Плутарха можда су и најбоље: "Истину нико заиста не зна." (klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана