Хрватске снаге заузеле град книн, уз помоћ САД и запада

Срна
Хрватске снаге заузеле град книн, уз помоћ САД и запада

БИЈЕЉИНА - Војска Хрватске заузела је 5. августа 1995. године Книн, главни град тадашње Републике Српске Крајине /РСК/, у склопу операције "Олуја" у којој је из Крајине протјерано 250.000 Срба, побијено или нестало на хиљаде становника и запаљено 22.000 објеката у српском власништву.

Војна офанзива предузета је уз прећутну сагласност и помоћ САД и других западних земаља.

Из РСК - територије формално под "заштитом" мировних снага УН - избјегло је готово сво становништво, а хрватске снаге су током агресије и послије њеног завршетка починиле мноштво ратних злочина над српским цивилима, што је пропраћено крајње млаким реаговањем међународне заједнице.

Срби су Книн почели насељавати још од Косовске битке, највише из Босне и Старе Србије.

Книн је половином 19. вијека био сједиште истоименог среза са 22.000 становника, од којих је било 19.000 православних Срба. Сам град Книн као варошица имао је 1838. године 719 грађана. Године 1850. ту је установљен срески суд и постављен судија.

Након Првог свјетског рата Книн се нашао под италијанском контролом.

Током Другог свјетског рата, у априлу 1941. године, окупирали су га Италијани. Град је мјесец дана касније номинално припао усташкој Независној Држави Хрватској, али је дефакто био под италијанском влашћу.

Динарска четничка дивизију под командом попа Момчила Ђујића бранила је српско становништво од усташких јединица. С друге стране, велики број Книњана прикључио се и партизанском покрету.

Године 1943. након капитулације Италије, Книн су окупирали Нијемци.

Године 1991. године, након што је Хрватска кренула у сецесију од Југославије, а на власт дошли ХДЗ и Фрањо Туђман, проглашена је Република Српска Крајина, а Книн је постао њен главни град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана