Хероина са Титаника: Потез њеног мужа згрозио је свијет, а онда је она постала апсолутни цар

ГС
Foto: ГС

Трагедија Титаника изњедрила је неке заиста велике и дирљиве приче.

Једна од њих била је и та о Вилијаму Ернесту Картеру који је до последњег тренутка спасавао путнике брода који је тонуо и самим чудом и сам преживио. Ипак, годинама касније испливала је нешто другачија верзија догађаја, а испоставило се да је прави херој све вријеме била његова супруга - Лусил Картер.

Картерови су припадали самом врху америчке друштвене елите. Вилијам је наслиједио огромно богатство од оца који је империју изградио тргујући угљем, и са својом супругом Луцил и двоје дјеце уживао је у животу на високој нози и свим погодностима које он носи.

Од 1907. године живјели су у Европи и само једном годишње, преко лета, долазили на неколико месеци у Америку. Судбина је хтјела да брод који су изабрали за долазак у домовину те 1912. године буде баш Титаник.

Ријеч је било у путницима прве класе. Са њима су путовала и два пса, служавка, батлер и шофер јер је Вилијам на брод укрцао и свој скупоцени аутомобил Рено.

Прва прича и Вилијам херој

Првобитна прича коју је Вилијам Картер испричао медијима након спасавања и доласка у Њујорк била је да је он, који је са још неком господом из прве класе, уживао у цигарети и вискију после вечере, осјетио ударац и након тога дошао у кабину гдје је пробудио своју жену о двоје дјеце, сачекао да се обуку и испратио их то чамца за спашавање број 4.

Одбио је се и сам спасе него је са још неким путницима чије су породице већ биле у чамцима организовао и помагао осталима. Тек када је Титаник већ кренуо да тоне, а по свједочењу Вилијама Картера “више није било жена и деце на видику”, и он се укрцао у преостали чамац и тако спасао.

Породица Картер поново је била на окупу када су се срели на “Карпатији”, броду који је спасавао преживеле са Титаника.

Две године након трагедије Луцил Картер испричала је своју верзију догађаја.

Друга прича и прави херој

У ноћи када је Титаник потонуо, Лусил Картер је већ са сином и ћерком спавала у кабини. У једном тренутку, по њеном свједочењу, Вилијам је упао у собу и повикао: “Устај, обуци се и среди децу!”

Након тога, истрчао је из кабине и не сачекавши их.

Првобитно, Картер је вјероватно планирао да се врати по породицу. Али, онда је видео чамац у коме је још увек било мјеста и једноставно није желио да пропусти прилику. Лусил је сама успјела да изађе и са дјецом се укрца у чамац за спашавање, а чак ни ово није био крај њеним мукама.

У чамцу није било ниједног мушкарца – ни члана посаде ни путника. Спуштени смо у воду, чамац је био пун људи, али нико није знао шта да ради. Није ми преостало ништа друго него да узмем весло и покушам да веслам. Титаник је већ убрзано тонуо и људи са палубе су нам довикивали да морамо да се склонимо иначе ће нас вртлог који ће брод створити усисати. Госпођа Тајер, жена потпредседника Пенсилванијских железница је такође била у чамцу и и она се дохватила весла – испричала је Лусил додавши да супруга није видела све до доласка на “Карпатију”.

А тамо, нагињући се да их боље види, стајао је Вилијам.

 Да знаш да сам баш фино доручковао. Нисам мислио да ћеш успети! – рекао је он.

Мање од двије године након ових догађаја Лусил се развела од Вилијама. Накнадно су је медији прогласили херојем Титаника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана