Годишњица доласка на власт Адолфа Хитлера, највећег злочинца у историји

Agencije
Годишњица доласка на власт Адолфа Хитлера, највећег злочинца у историји

Нацистички лидер Адолф Хитлер, који је покренуо најкрвавији рат у историји свијета, дошао је на власт 30. јануара 1933. године.


Предсједник Њемачке фелдмаршал Паул фон Хинденбург именовао је Адолфа Хитлера за канцелара.

У Хитлеровој влади била су још само двојица нациста, али је он брзо уклонио неистомишљенике и приграбио апсолутну власт.

Тиме је отворио пут нацистичкој диктатури и масовним злочинима у Другом свјетском рату, који је започео 1. септембра 1939. нападом на Пољску.

У литератури се обично наводи укупан број од око 60 милиона директних жртава, што је било више од 2,5 одсто тадашње свјетске популације.

Нацисти су извршили Холокауст над Јеврејима, убивши више милиона припадника јеврејског народа, од којих је велики дио убијен у концентрационим логорима и гасним коморама.

Нацисти предвођени Хитлером имали су план да униште Словене и направили су геноцид током напада на тадашњи СССР.

Хитлер је разорио прву Југославију, а геноцид је, уз помоћ хрватских нациста усташа, почињен над Србима, Јеврејима и Ромима.

Под њемачком окупацијом били су и Пољаци, Чеси, Словаци, Бугари...

Након што је 1945. године постало јасно да губи рат Хитлер је у свом берлинском бункеру, према најчешћој верзији, извршио самоубиство са својом супругом Евом Браун, а њихова тијела су спаљена.

Међутим, њихови посмртни остаци никада нису непорециво идентификовани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана