Годишњица смрти Васе Пелагића- првог српског социјалисте

Срна
Годишњица смрти Васе Пелагића- првог српског социјалисте

БИЈЕЉИНА- Српски социјалиста Васа Пелагић /1838-1899/, први поборник идеје социјализма у Србији и на Балкану, умро је 25. јануара 1899. године.

Идеју социјализма у њеној утопијској верзији прихватио је у Русији, у којој је боравио од 1864. до 1866. године, када је на Московском универзитету студирао медицину, историју и политичку економију.

Васа Пелагић је у Брчком, гдје је био учитељ, основао српску читаоницу. Био је архимандрит и управник Српске православне богословије у Бањалуци, у којој су школовани свештеници и учитељи, одакле га је, због слободоумних школских програма, 1869. године турска власт прогнала у Малу Азију.

Одатле се руском помоћу спасио 1871. године и дошао у Србију. Учествовао је у српском устанку на територији данашње БиХ 1875. године.

Рашчињен је, а због ширења социјалистичких идеја протјериван је и из Србије, па чак затваран у лудницу, а умро је у Пожаревачком затвору.

Његове књиге, читане у свим дијеловима српства, штампане су још за његовог живота у око 250.000 примјерака и одиграле су велику просвјетитељску мисију.

Дјела Васе Пелагића: "Одговор на четири друштвена питања", "Спас Србије и српства", "Социјализам и основни препорођај друштва", "Наука и радни народ", "Благодатник", "Преображај школе и наставе", "Нова наука о јавној настави", "Умовање здравог разума" и "Посланица Богу"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана