Годишњица Брегалничке битке - увода у побједу у Другом балканском рату

Srna
Годишњица Брегалничке битке - увода у побједу у Другом балканском рату

БИЈЕЛЈИНА - Изненадним ноћним нападом бугарске Четврте и Пете армије на српске положаје, на данашњи дан 1913. године почела је Брегалничка битка, као увод у Други балкански рат.

Брегалничка битка окончана је већ 9. јула 1913. потпуним сломом Бугара. Послије огорчених борби на Овчем пољу, Прва и Трећа српска армија и Црногорска дивизија у противнападу су потисле Бугаре преко ријеке Брегалнице и пробиле њихов фронт на Рајчанском риду. Српски губици износили су 16.600 људи, а бугарски више од 20.000.

На рат против Срба, дотадашњег савезника у борби против Отоманског царства ког су заједно протјерали са Балкана, Бугарску су подстакли НЈемачка и Аустро-Угарска. Софији и Бечу нису били у интересу јачање Србије и слога балканских држава.

У рат на страни Србије укључиле су се Грчка и Румунија. Током Другог балканског рата Србија је већ имала бежичне телеграфске справе, за које Бугари нису знали.

Тако је једно вријеме српска војска прислушкивала бугарске телеграфе.

Послије пораза, Бугарска је капитулирала, а мировним уговором у Букурешту 10. августа 1913. утврђене су нове границе између балканских држава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана