“Глас” пратио свих осам долазака Јосипа Броза у Бањалуку: И старо и младо изашло да види Тита

Илијана Божић
“Глас” пратио свих осам долазака Јосипа Броза у Бањалуку: И старо и младо изашло да види Тита

“Читава Бањалука изашла је и радосно поздравила свога драгог Тита”, био је наслов “Гласа” 7. новембра 1945. године поводом првог доласка предсједника Југославије и маршала Јосипа Броза у град на Врбасу. Бањалуку је посјетио осам пута, а сваки долазак је пропраћен одушевљењем и добродошлицом. Вијест о првом доласку маршала пронијела се муњевитом брзином кроз град.

- И старо и младо изашло је на улице. За трен су се појавиле заставе и транспаренти. Како је град још од прије неколико дана био искићен сликама маршала Тита, цвијећем, зеленилом и свијетлећим натписима, то је Бањалука имала у овом моменту нарочито свечан изглед - писало је у 18. броју “Гласа”.

Како су забиљежили новинари  Харе Бегановић, Драгиша Спремо и Лимун Папић најљепши долазак друга Тита био је 12. априла 1966. године када је у “Гласу” освануо наслов “Тито: С радошћу и поносом долазим међу вас”.

- Био је то догађај у којем има оно нешто невидљиво што лебди и струји и тако спаја људе некаквим посебним осјећајем и усхићењем, кад све постаје помало невјероватно, чудно, ванвременско, непоновљиво, кад се осјети онај тренутак што се може родити само из племенитих осјећања, из љубави - писала је редакција “Гласа”.

Тај други долазак овјековјечио је тадашњи фотограф “Гласа” Душко Момчиловић. Ноћ коју су грађани дуго памтили проведена је у хотелу “Палас” у друштву  предсједника и његове супруге Јованке Броз.

- У веома пријатној, интимној и срдачној атмосфери друг Тито и његова супруга и остали многобројни гости с пажњом су посматрали интернационални артистички програм, у којем је било низ занимљивих и успјелих тачака - забиљежио је тада “Глас”.

Бањалучанима је највише значила Титова посјета 15. априла 1970. године када је дошао да охрабри и помогне грађанима послије земљотреса. Маршал је град посјетио још четири пута и то 1968, 1969, 1973 и 1975. године.

“Шпалир љубави”

 

Новембарског јутра 1978. године  најмлађи, али и они старији пионири су уз пјесму и поклике дочекали и испратили друга Тита. “Шпалир љубави” био је наслов “Гласовог” издања 15. новембра те  године.

- Свечаније него икад изгледа Бањалука. Као да је тог тренутка сунце још јаче засијало, а пјесма се стопила у хиљаде поклика, поздрава и жеља, оних изречених и оних које остадоше на уснама. Друг Тито поздравља Бањалучане - пренио је “Глас”.

 

Посљедњи поздрав “Гласа”  Јосипу Брозу Титу: Срце тугом куцало

 

Радничкој класи, радним људима и грађанима, народима и народностима Социјалистичке Федеративне Републике Југославије УМРО ЈЕ ДРУГ ТИТО.

Овим прогласом осванула је у понедјељак, 5. маја 1980. године, насловна страна тадашњег листа Социјалистичког савеза радног народа “Глас”. Све свјетске агенције, телевизијске и радио станице прекинуле су редован програм и објавили тужну вијест о смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита. Како је објавила тадашња редакција “Гласа”, Југославија је била у дубоком болу.

- Вијест о смрти друга Тита Бањалучани и Крајишници примили су с неизрецивом тугом и истом толиком вјером у непролазност његовог дјела – писали су тадашњи новинари, који су и у најтежим тренуцима остали досљедни јединству, не издвојивши се потписом.

Најтужнија вијест зауставила је уобичајени ритам живота у Бањалуци, јер расцвјеталим алејама огласили су се журни кораци радних људи који су хитали ка својим организацијама након што је одјекнула вијест о смрти тадашњег “највећег човјека наше прошлости , садашњости и будућности”.

- Нијема бол, али ни сузе се нису криле. Жале металци “Јелшинграда”, радни људи “Чајавеца”, “Инцела”, ДИ “Врбаса”, Творнице обуће “Босна” и осталих бањалучких и крајишких колектива за другом, учитељем, вођом, који је сав свој живот посветио остваривању најплеменитијег циља, човјекове среће - била је порука из слободарске Бањалуке са страница “Гласа”.

Дугогодишњи новинар “Гласа” Лимун Папић у првом издању, 9. маја, забиљежио је да је утихнуо град, замрло село, стале машине, возови и бродови застали. Он је свој текст насловио “Срце тугом куца”. И заиста, у његовом тексту “бол је ту и свеопшта је”.

Ј. С.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана