Гдје су спаљене мошти Светог Саве?

национална географија
Foto: илустрација

Подсјетимо се и једне историјске грешке због које је импресивни храм, у његову славу, сазидан на погрешном мјесту.

Увијек је нека невоља са националним симболима. Вјероватно најбизарнији такав случај наводи Хју Тревор-Ропер у књизи "Измишљање традиције" подсјећајући како свуда препознатљиви шкотски килт уопште не потиче из Шкотске, већ из Ирске.

Под влашћу енглеске круне настаје посебна култура Шкота, која је тражећи начин да се одвоји од Ираца и учврсти "национално биће", грешком позајмила управо ирски симбол.

Ево једног домаћег примјера гдје је историјска грешка израсла у симбол од бетона, челика и гранита. Над Београдом се данас издиже 82 метра висок Храм Светог Саве, један од највећих православних храмова на свијету, који се зида више од једног вијека и по много чему је парабола модерне Србије. Храм је подигнут у част Светог Саве, првог српског књижевника, светитеља и родоначелника српске цркве.

Локацију на данашњем Врачару још 1895. изабрало је Друштво за подизање Храма Светог Саве увјерено како је тадашњи Врачар исто оно брдо на коме је 1595. године Синан паша спалио његове мошти. Међутим, испоставља се да се у 16. вијеку мјесто које се звало Врачар налазило 1,3 километра даље. И да је храм на погрешном месту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана