Франсоа Митеран - велики лидер 20 вијека и пријатељ Срба

Срна
Франсоа Митеран - велики лидер 20 вијека и пријатељ Срба

ПАРИЗ - Један од највећих француских и свјетских политичара 20. вијека Франсоа Митеран, велики пријатељ Србије и Срба, преминуо је на данашњи дан 1996. године.У младости се Митеран борио против нациста као припадник француског покрета отпора, а био је и предсједник Француске пуних 14 година, од 1981. до 1995. године.

Сматрао је Србију и Југославију природним савезницима, поготово имајући у виду српско страдање у Првом и Другом свјетском рату, у којима су Французи и Срби били на истој страни.

“Да, ја волим Србе, па шта”, рекао је Митеран 1994. године у јеку ратова на просторима бивше Југославије и сатанизације Срба, образлажући то снажним антифашизмом српског народа.

Француски режисер, глумац и писац Оливије Пи касније је режирао представу “Адађо /Митеран, тајновитост и смрт/”, у којој лик који игра Митерана изговара чувену реченицу усред позоришта “Одеон” у Паризу:

“Волим Србе зато што су Хрвати убице” /мисли се на Други свјетски рат и усташку државу/.

Митеран је упорно одбацивао кампању против Србије као наводног агресора у Хрватској.

У интервјуу “Франкфуртер алгемајне цајтунгу” током сукоба у Југославији Митеран је подсјетио да је Хрватска у Другом свјетском рату била нацистичка земља “која је у својим концентрационим логорима убила много Срба”.

Француски медији су често писали да су француског лидера прогањала сјећања на Србе ратне заробљенике у логору Цигенхајн, у коме је и сам тамновао за вријеме Другог свјетског рата.

“Срби су најтрагичнији, најсиромашнији и најстрашније намучен народ. И једини који су пружили отпор нацистичким дивизијама”, говорио је Митеран.

Као социјалиста, Митеран је 14 година водио Француску и данас га сматрају једном од највећих француских политичких фигура у 20. вијеку.

Многи политички аналитичари стављају га раме уз раме са Шарлом де Голом. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана