Феминистичка икона Другог свјетског рата: Ко је жена која се крије иза чувеног постера "Rosie the Riveter"?

GS
Foto: Profimedia

Постер "Rosie the Riveter", с поруком "Ми то можемо!", приказује америчку радницу у фабрици, која је требало да подстакне жене на запошљавање током Другог свјетског рата када су мушкарци били на ратиштима.

 

Године 1942, нешто чудно - и скоро скандалозно - догодило се на ваздухопловној бази у Аламиди. Из сигурносних разлога, командант базе наложио је свим радницама које раде на машинама да носе панталоне.

У то вријеме су жене које носе панталоне биле толико необичан призор да је фоторепортер из новинске агенције "Аcme" послат да документује сцену. Фотографишући, фоторепортер је усликао и тада 20-годишњу Наоми Паркер Фрејли која је, као и многе жене током Другог свјетског рата, преузела посао у војној индустрији како би помогла у ратним напорима. На црно-бијелој фотографији која је објављена у лето 1942. године, Фрејли је позирала као жена фокусирана на посао, обучена за рад у фабрици, са марамом око главе, уз коментар: "Радна одећа није Наоми Паркер учинила ништа мање атрактивном".

Фотографија је тако надахнула и уметника Џеј Хауарда Милера да направи један од најпознатијих америчких билборда "Rosie the Riveter". Била је то персонификација женске моћи тог времена и симбол женског покрета.

Међутим, за Фрејли, која је преминула 20. јануара. 2018. у 96. години живота, готово нико никада није чуо. 

Дуго се вјеровало да је Рози Риветер Џералдина Хоф Дојл, једна од радница из тадашњих мичигенских фабрика оружја. Дојлова је тврдила да је то њена фотографија када ју је 1984. године угледала у "Модерн Maturity" магазину. Након њене смрти, утврђено је да је немогуће да је она била у питању јер у то вријеме, када је фотографија настала, Дојлова је била ученица средње школе.

Да на фотографији није Дојл, први пут се посумњало када је, тад већ 85-годишњакиња, витална старица, Наоми Паркер Фрејло 2009. са сестром Адом Вин Лој, током посете националном историјском парку у Ричмонду, где је споменик женама које су за време рата радиле за ратну индустрију, угледала себе на фотографији на коју је била одавно заборавила. "Не знам", коментисала је после "да ли сам више била изненађена видевши ту давну фотографију или кад сам, мало касније, схватила да тамо пише да је на фотографији нека друга жена". Фотографија је била изложена одмах поред познатог плаката, објашњавајући да је послужила као инспирација за њега.

Кустос меморијалног центра заинтересовао се за ту причу, а и Наоми Паркер му је, вративши се кући, пронашла и послала исечену фотографију из новина, преноси Национална Географија.

Потом су се фотографијом позабавили и на Универзитету Сетон Хол у Њу Џерсију. Професор Џејмс Кимбл истраживао је ко је Роси и закључио да је то Наоми Паркер Фрејли. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана