Џорџ Орвел - писац романа о тоталитарној будућности свијета

Срна
Џорџ Орвел - писац романа о тоталитарној будућности свијета

БИЈЕЉИНА - Енглески писац Ерик Артур Блер (1903-1950), познат као Џорџ Орвел, чија су антиутопијска дјела визија могуће тоталитарне будућности свијета и алегорична сатира модерне диктатуре, рођен је на данашњи дан 1903. године.

Најпознатија Орвелова дјела су романи “1984”, “Животињска фарма”, “Бурмански дани”, есеји “У киту”, “Критички есеји”, “Лов на слона”, “Енглеска, ваша Енглеска”, као и ратни дневник из Шпанског грађанског рата “Каталонији у част”.

Крајем 1936. године Орвел је отишао у Шпанију да извјештава о грађанском рату који је избио између фашиста и републиканаца.

Придружио се комунистичкој милицији /ПОУМ/. Борио се на фронтовима Арагон и Теруел и добио чин потпоручника. На фронту је тешко рањен у гркљан, што ће трајно утицати на његов глас.

Убрзо је дошао у сукоб са саборцима и морао је да побјегне из Шпаније јер су комунисти жељели да га убију.

Током Другог свјетског рата Орвел је радио као новинар. Британско Министарство рата касније му је послужило као модел за Министарство истине у роману “1984”.

Роман “Животињска фарма” донио је Орвелу свјетску славу. У њему група животиња из сеоског дворишта протјера људске господаре и успостави сопствену власт. На крају, интелигентне животиње, жељне моћи, руше револуцију и стварају облик диктатуре чији су ланци гори и бездушнији него људски.

Како истичу књижеви критичари, морална порука ове књиге није била искључиво усмјерена против комуниста, већ против свих држава које гуше права и слободе својих грађана.

Роман “1984” јесте прича о власти која се одржава системским извртањем истине и непрестаним преправљањем историје ради властитих циљева.

Џорџ Орвел умро је 21. јануара 1950. године. Сахрањен је у Цркви Свих Светих у Сатон Кортнију, у Оксфордширу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана