Други човјек Трећег рајха био је опсједнут поклоном краљу Александра

B92
Други човјек Трећег рајха био је опсједнут поклоном краљу Александра

Творац њемачког ратног ваздухопловства и тајне полиције Гестапо, фелдмаршал и други човек Рајха Херман Геринг, посјетио је Србију и Тополу средином октобра 1934. године.

Повод је била сахрана југословенског краља Александра Карађорђевића, који је неколико дана раније убијен у атентату у Марсељу. Као њемачки изасланик дошао је да ода пошту, како је писало на његовом посмртном вијенцу, “великом непријатељу Трећег рајха”, а отишао заокупљен идејом која га је, очито, годинама мучила. Све док је није остварио.

Хроничари су забиљежили да се кратко задржао над одром убијеног монарха, а онда се зауставио пред иконом “Тајна вечера” од седефа, изложеном пред олтаром храма посвећеног Светом Ђорђу.

Стајао је као хипнотисан и упорно понављао само једну ријеч - “Фасцинантно”.

Није ни чудно што је једна од првих наредби окупационим власима у Србији, већ 3. маја 1941. године, била да се на Опленац пошаље елитна њемачка јединица која ће узети икону и отпремити је у Герингов замак у Берлину. Тамо је стајала пуних шест година, све до 1947. године.

Икона непроцијењиве вриједности била је ручни рад мајстора чувене радионице Салса у Источном Витлејему, а рађена је по узору на слику Леонарда да Винчија, изложену у Цркви Света Марија дела Грација у Милану.

Краљица Марија и краљ Александар добили су је као свадбени поклон од јерусалимског патријарха Дамјана, а уручена им је у београдском Белом двору 16. октобра 1924. године.

По наредби југословенског суверена, икона бијелог седефа изложена је у цркви на Опленцу, а управо се то показало као кобно.

Остало је непознато како је Тајна вечера враћена у Србију. Према биљешкама мајора Озне Радојице Ивановића, он је у кабинету Слободана Пенезића Крцуна чуо да је икону, на ко зна који начин, из Геринговог дворца донио Слободан Крстић Уча.

“У једном сандуку била је икона од седефа или бисера која је блештала као да је сва светла овог света примила у себе”, записао је Ивановић.

Враћена је у задужбину Карађорђевића, али није престала да изазива дивљење љубитеља умјетности.

Приликом једног боравка на Опленцу запазио ју је и маршал Југославије Јосип Броз Тито и наредио да се икона однесе у његову резиденцију. У томе га је спречио Александар Ранковић рекавши да је она “дио историје српског народа”.

Жестоко су се посвађали, али је она остала тамо гдје је и данас. Кажу да је то био први озбиљнији сукоб Ранковића и Броза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана