ДНК анализом откривен праунук поглавице Бик који сjеди

ГС
Foto: Скриншот

Узорак косе који припада легендарном поглавици америчких Индијанаца из 19. вијека Бику који сједи омогућио је научницима да потврде да је мушкарац из Јужне Дакоте његов праунук.

Научници су узели ДНК из малог узорка косе Бика који сједи, који се чува у Вашингтону, а показало се да је Ерни ЛаПоинт (73) његов праунук, преноси Би-Би-Си.

Откриће је резултат нове технике која омогућава да се генетске информације добију из фрагментираног узорка старе ДНК

- Осјећам да је ово истраживање ДНК још један начин да идентификујем моју линијску везу са мојим прадједом. Људи доводе у питање нашу везу са нашим претком откад знам за себе. Они нам константно стварају непријатности и вјероватно ће сумњати и у ове налазе - рекао је ЛаПоинт, који има три сестре.

Ово је први пут да је ДНК давно преминуле особе коришћен за утврђивање породичне везе између живе особе и историјске личности и нуди потенцијал да се то уради са другима, чија се ДНК може издвојити из остатака као што су коса, зуби или кости, наводи Ројтерс.

Нову методу развили су научници предвођени Ескеом Вилерслевом, директором Геогенетичког центра Лундбек фондације на Универзитету у Кембриџу.

Истраживачима је требало 14 година да открију начин издвајања употребљиве ДНК из косе, која се распадала након складиштења на собној температури прије него што ју је Смитсонијан предао ЛаПоинту и његовим сестрама 2007. године.

Бик Који Сједи помогао је да се племена Сијукса са Великих равница окупе и одупру бијелим досељеницима који су заузели племенску земљу и америчкој војсци која је покушавала да протјера Индијанце са своје територије.

Предводио је индијанске ратнике који су поразили савезне трупе предвођене генералом Џорџом Кастером, у бици код Литл Биг Хорна 1876. године у данашњој америчкој држави Монтани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана