Девет година од нестанка малезијског боинга МХ 370, највећа мистерија у историји авијације

Rts
Foto: Printscreen

Авион са 239 путника и чланова посаде нестао је 8. марта 2014. године на лету Куала Лумпур-Пекинг. Нестанак “МХ 370“ авиона сматра се једном од највећих мистерија у историји авијације. Породице путника затражиле од малезијске владе да дозволи компанији за претраживање морског дна “Инфинити оушн“ да настави потрагу.

 

 

Потрага за "боингом 777" ознаке "МХ 370" је била једна од најобимнијих и најскупљих у историји авијације. Претражено је више од 120.000 квадратних километара Индијског океана.

 

Дијелови олупине пронађени су чак у Мадагаскару, али не и труп авиона.

 

Званична потрага, у којој су учествовали тимови из Аустралије, Малезије и Кине, окончана је у јануару 2017. године.

 

За малезијским авионом трагала је компанија "Оушен инфинити" са седишем у Хјустону.

 

У авиону су биле 153 особе из Кине и 38 Малежана. Други путници су били из Ирана, САД, Канаде, Индонезије, Аустралије, Индије, Француске, Новог Зеланда, Украјине, Русије, Тајвана и Холандије. Свих 12 чланова посаде су Малежани. 

 

Одлазак у ноћ и последња порука

 

Четрдесет два минута после поноћи 8. марта 2014, "боинг 777", успео се на небо и скренуо на сјевероисток, према Јужном кинеском мору, подсјећа Гардијан.

 

Први официр, Фарик Хамид, имао је 27 година. Од пуне сертификације делио га је само један тренажни лет.

 

Командујући пилот, 53-годишњи Захари Ахмад Шах, био је један од најстаријих и најцењенијих пилота "Малезија ерлајнса". У посади је било 10 стјуардеса из Малезије.

 

Првих 40 минута лета протекло је уобичајено. У 1.19 сати, МХ370 се приближио крају малезијског ваздушног простора. Контрола авио-саобраћаја јавила се да проследи лет за Хо Ши Мин. Захари је одговорио: "Лаку ноћ. малезијски три-седам-нула".

 

То је било последње што је неко чуо са лета. Захари се никада није пријавио код вијетнамских контролора. Неколико секунди након што је прешао у вијетнамски ваздушни простор, МХ370 је нестао са радара. Сви наредни покушаји да се са њим контактирају били су неуспјешни.

 

"Одложена конфузија" 

 

Комерцијални авиони би требало да буду доступни у сваком тренутку, познати и праћени, али МХ370 је нестао, наводи британски лист.

 

У докуметарном филму Нетфликса о нестанку авиона МХ370 наводи се да је затим уследили "одложена конфузија", шок, девастација и опсесија.

 

"То је највећа мистерија авијације свих времена. Ово је свет у коме имамо мобилне телефоне и радаре и сателите и праћење, и тако скоро девет година касније... а још увек имамо тако мало изузетног", навела је Луиз Малкинсон, режисерка филма.

 

Малезија је 2018. године ангажовала "Оушн Инфинити" за потрагу за авионом у Индијском океану, нудећи 70 милиона долара ако пронађе авион.

 

Потрага компаније уследила је након што су Малезија, Кина и Аустралија окончале двогодишњи подводни лов који је коштао 135 милиона долара у јануару 2017. након што нису пронашли траг авиону.

 

Како је нестао МХ370

 

О томе, наводи Би-Би-Си још увек нема одговора. Проналазак авиона, или бар више делова његове олупине, могло би се показати кључним, али истражитељи имају врло ограничене информације о последњим сатима авиона.

 

Стручњаци још не могу да донесу коначан закључак да ли је МХ370 остао под командом пилота, или се срушио ван контроле у море.

 

Једна од теорија је да га је пилот авиона намјерно срушио. Али, аустралијски истражитељи су то одбацили, саопштивши да је био без свести у последњим тренуцима.

 

Технички квар остаје још једна могућност, али у одсуству званичног објашњења, појављивале су се различите теорије.

 

Део крила авиона нађеног на острву Маурицијус у Индијском океану припада несталом авиону компаније "Малезија ерлајнс" на лету МХ-370, саопштили су малезијски и аустралијски званичници.

 

Породице не одустају

 

Породице путника на лету МХ370 позвале су у недељу владу Малезије да дозволи компанији "Инфинити оушн" да покрене нову потрагу за несталим авионом. 

 

"Оушн инфинити, током последњих 12 месеци је направио помак радећи са многим људима на даљем разумевању догађаја из 2014. године", наводи се у саопштењу организације Воице370, након меморијалног догађаја поводом обележавања девете године од нестанка авиона.

 

Грејс Субатарај Нејтан, чија је мајка била путница на лету, рекла је да Малезија неће моћи да спречи сличан инцидент ако се истина не открије. 

 

"Данас смо то ми, сутра би (сличан инцидент) могао да се деси сваком ко се укрца у авион. То треба спречити по сваку цијену. Ово није мистерија која би требало заувијек да остане мистерија, једноставно није прихватљиво", рекла је Субатарај Нејтан.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана