Данас je 1. април - Како је настао Свjетски дан шале

Танјуг
Данас je 1. април - Како је настао Свjетски дан шале

БЕОГРАД – Свjетски дан шале. 1. април, обиљежава се данас у многим земљама широм свијета.

На овај дан људи се традиционално шале једни другима и забављају смишљањем безопасних смицалица и објављивањем лажних новости.

У неким земљама, као у Уједињеном Краљевству, Аустралији и Јужноафричкој Републици, подвале се праве само до поднева, а онај ко их направи послије подне назива се априлском будалом.

У многим другим земљама људи се шале током цијелог дана.

У Француској, Белгији, Холандији, Италији и француским говорним подручјима Канаде и Швајцарске, традиција 1. априла позната је као „априлска риба“. Уобичајена шала је покушај да се непримјетно залијепи папирната риба на леђа жртве .

Најранија повезаност између 1. априла и смишљања шала јавља се у Чосеровим „Кантерберијским“ причама из 1392. године.

Према једној верзији, 1. април као Дан шале настао је када је у 16. вијеку помјерен дан Нове године са 25. марта на 1. јануар.

До тада се у многим европским градовима Нова година обиљежавала 25. марта, а славље је трајало седам дана, односно до 1. априла.

Према том тумачењу, они који су прихватили нови датум као дан Нове године збијали су шале са онима који су га и даље обиљежавали до 1. априла.

У 18. вијеку се за овај дан сматрало да води порекло још од библијске личности Ноја.

Према чланку из једних енглеских новина објављеном 1789. године, тог датума је Ноје први пут послао голубицу, прерано.

„Панорама“, телевизијска емисија на Би-Би-Сију, 1957. године је објавила познату првоаприлску шалу о томе како Швајцарци врше бербу шпагета са дрвета, када се велики број гледалаца се јављао редакцији како би сазнали како могу сами да узгајају своје шпагете.

 „Бургер кин“г је 1998. године у САД објавио рекламу о хамбургерима за љеворуке, који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.

„Гардијан“ је у додатку 1977. године објавио чланак који је похвално писао о измишљеном одмаралишту и његова два острва Аперкејс и Лоуеркејс, главном граду Бодони и о његовом вођи Генерал Пику.

Заинтересовани читаоци су били разочарани када су сазнали да су сва мјеста измишљена, а да су њихова имена узета као термини из типографије.

Неки догађаји који су се заиста дешавали 1. априла, често су прихватани са невјерицом, као када је Иран 1979. године прогласио 1. април Даном републике, а до данас многи не вјерују да је то стварни празник.

У данском граду Албертслунду 2009. године је једна школа замало изгорјела до темеља јер ватрогасци нису веровали да су прва два позива била права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана