Чувени брод није потопио судар са леденим бријегом?

Агенције
Чувени брод није потопио судар са леденим бријегом?

Британски путнички брод Титаник потонуо је 14. априла 1912. године, током свог првог путовања из Саутемптона у Њујорк.

На броду капетана Џона Едварда Смита, било је око 2.200 путника у тренутку када се сударио са леденим бријегом. У несрећа је живот изгубило више од 1.500 људи.

Међутим, да та прича није реална, тврди бивши професионални поморац, који има искуства у пловидби водама сјеверног Атлантика - мјесту гдје је Титаник потонуо.

Капетан Л. М. Колинс је издао књигу “Потапање Титаника, перспектива леденог пилота”, у којој је изнио три разлога због којих он не вјерује да је Титаник заиста потопио лед.

“Прилично сам увјерен да није могуће да је брод ударио у ледени брег. Умјесто тога, Титаник је жртва арктичког леденог слоја. Арктички лед је вишегодишњи лед, врло тврд”, каже он.

“Бројни бродови су потонули на исти начин, пробијањем трупа. Нема поузданих доказа да је Титаник ударио у ледени бријег.”

Капетан Колинс је детаљно описао у књизи како су 10ак минута прије потонућа, два морнара уочила оно што су сматрали сумаглицом на хоризонту, протежући се отприлике 20 степени са обије стране брода.

Колинс тврди да оно што су видјели нису били измаглица већ појас леда. Такође, различити официри су пријавили различиту висину непостојећег леденог бријега.

Капетан Колинс вјерује да је ова разлика у висини посљедица “оптичког феномена који је добро познат наутичарима”, гдје равно море и екстремна хладноћа искривљују изглед објеката у близини водене линије, што их чини да веома високим.

Физика такође налаже да Титаник није да удару ледени брег, тврди он. Колинс објашњава да нешто што је познато као Бернулијев ефекат значи да то није могуће.

Према његовим ријечима, ако је брод пловио брзином 11 метара у секунди и ударио у ледени брег, за који се тврди да је величине хотела, цела страна брода би била уништена.

“Брод би онда потонуо за неколико минута, а не сати”, каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана