Црногорци објавили рат Аустроугарској и стали уз Србију

Срна
Foto: ГС

БИЈЕЉИНА - Црна Гора је 5. августа 1914. године објавила рат Аустроугарској, прикључивши се тако нападнутој Србији.

Вијест о Сарајевском атентату на Видовдан 28. јуна 1914. године стигла је на Цетиње истог дана око 17.00 часова.

Краљ Никола је био у возу, на путу између Салзбурга и Трста. Црногорски краљ се вратио у земљу два дана након атентата.

Чим је Аустроугарска монархија објавила рат Србији, краљ Никола је истог дана наредио мобилизацију црногорске војске. Услиједило је неколико формалних потеза: Народна скупштина Краљевине Црне Горе затражила је од владе да објави рат Аустроугарској, а краљ и влада су, уважавајући молбу Скупштине, донијели одлуку о објави рата.

На почетку тог великог сукоба 1914. године, Краљевина Црна Гора била је једна од осам учесница. На једној страни савезничке државе: Русија, Француска, Велика Британија, Србија, Белгија и Црна Гора, а на другој: Аустроугарска и Њемачка. Једна од најсјајнијих и најтежих битака у историји Црне Горе - Мојковачка битка, вођена је у овом рату

. Порука главнокомандујућег Војске Краљевине Србије команданту црногорске Санџачке војске, гласила је: "Ако задржите Швабе на Мојковцу 24 сата, одужили сте се српству. Ако не, све је пропало".

Црногорска команда одмах је издала наређење "да се положаји на Тари имају бранити најодсудније и до посљедњег човјека". Од Мојковца до Матешева шест часова је пјешачења. Црногорци су задржали Нијемце чак 20 дана.

У снијегу до појаса, добрим дијелом борбом прса у прса, опијени заносом Бадњег дана и Божића, Црногорци су остварили велику побједу. Иако су на једног црногорског војника била "три и по" аустроугарска, нападачи су заустављени. Мојковачка битка била је круна славне црногорске историје.

Народни пјесник Радован Бећировић написао је: "Немојте се плашити јунаци, ако буду крвави бадњаци, из ваше ће крви кроз времена, синут зора Јужнијег Словена, а вјекови славне ваше жртве, никад неће бројити у мртве...Да на швапску силу кидишемо и да прошлост нашу крунишемо!"

Према доступним подацима, у Првом свјетском рату Црна Гора, која се борила раме уз раме са Србијом, изгубила је више од 20.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана