Човјек који је започео Други свјетски рат: Извео паклени план који је успио да уновчи

Срна
Човјек који је започео Други свјетски рат: Извео паклени план који је успио да уновчи

Тог 1. септембра 1939. године Њемачка је напала Пољску и свијет гурнула "преко ивице", у рат и сукоб толико страшан да га је прије овог датума било немогуће и замислити. Ипак, већина људи не зна да је Хитлер за овај свој потез имао и "изговор".

На састанку са командантима копнене војске, морнарице и ваздухопловства који је одржан 22. августа 1939. Хитлер је издао наређење за напад на Пољску, рекавши да "Пољска мора бити уништена". Током састанка окупљенима је рекао да ће постојати повод за напад што значи да је све било пажљиво планирано. "Даћу повод за почетак рата. Није битно да ли је вјеродостојан или није. Побједника послије не питају да ли је говорио истину. Када се започиње и води рат, није битно право, него побједа", рекао је Хитлер.

Човјек који је све смислио

Читава операција заправо је испланирана неколико дана раније и иза ње је стајао Рајнхард Хајдрих, шеф Главног безбједносног уреда Трећег рајха који ће ускоро, због својих звјерстава, добити злослутан надимак - Прашки касапин.

Дана 10. августа, он је у своју канцеларију позвао СС официра Алфреда Наујокса и дао му наређење да са још неколико људи изврши инсценирани напад.

Њихов задатак је био да упадну у радио станицу у Глајвицу, граду на самој граници са Пољском.

"Треба изазвати дојам да су тај напад извели Пољаци. Нашој пропаганди је због иностране штампе потребан доказ да је Пољска више пута повредила границу", наредио је Хајдрих.

Наујоксу је саопштено да ће им по доласку у Глајвиц бити стављен на располагање Нијемац који говори пољски, који ће одржати говор након "заузимања станице". Шифра за напад била је "Консервен".

Након доласка у Глајвиц, Наујокс је контактирао шефа Гестапоа у том граду, Хајнриха Милера, који му је рекао да ће му бити стављено на располагање неколико криминалаца који ће, обучени у пољске униформе, извршити "напад", а које након тога треба да побију и оставе мртве на мјесту инцидента.

План је био "без грешке"

Све је протекло "као подмазано". Хајдрих издао је наређење за напад телефоном 31. августа у поподневним часовима. Напад је изведен у 20 часова. Редовни програм радио-станице је прекинут, а коментатор је на пољском језику 3-4 минута говорио против нациста, псовао и позивао на ослобођење.

И тако је Хитлер добио свој "повод". Нацистички пропагандни медији брујали су о нападу и "дрскости Пољака" који су се усудили да повреде територијални интегритет Њемачке.

Слиједећег дана, 1. септембра 1939. године у 4.45 сати ујутро, Њемачка је напала Пољску, користећи инсценирани напад као изговор.

Два дана након, Француска и Уједињено Краљевство објавили су рат Њемачкој, чиме је сукоб и формално добио карактер свјетског.

Човjек који је почео Други свjетски рат

Алфред Наујокс је преживио Други свјетски рат и након тога ухапшен. На суђењу у Нирнбергу испричао је читав план и све што данас знамо о "инцидент у Глајвицу" потиче од њега.

Успио је да побјегне из притвора прије него што му је суђено за ратне злочине. Живио је под лажним именом и радио као бизнисмен у Хамбургу све до 60-их. Наводно је био укључен у мрежу која је нацистима обезбјеђивала пасоше и сигуран пут у Јужну Америку.

Пред крај живота продао је медијима своју причу и као "човјек који је започео Други свјетски рат" доживио славу.

Умро је од срчаног урада 4. априла 1966. прије него што га је стигла рука правде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана