Човјек који је уз Хитлера био до краја: Бојали су га се чак и нацисти

kurir.rs
Човјек који је уз Хитлера био до краја: Бојали су га се чак и нацисти

Током суђења у Нирнбергу, један високи нацистички званичник избјегао је јавно признање. Тужилаштво је претражило море докумената која садрже доказе о звјерствима због којих им се судили, ал нису могли да пронађу много о команданту Ернсту Калтенбрунеру.

Иако га је јавност и штампа у то вријеме углавном игнорисала, Калтенбрунер је, уствари, био СС командант највишег ранга у тој судници... А да не спомињемо да је био и више него препознатљив по свом лицу које је било сво у ожиљцима.

Па, зашто се о њему тако мало знало?

Калтенбрунер је рођен у Аустрији, 4. октобра 1903. Његови родитељи су били непоколебљиви националисти а он се касније  спријатељио са будућим нацистом Адолфом Ајхманом. Када се његова породица преселила у Линц, Калтенбрунер је похађао једну од најпрестижнијих њемачких државних средњих школа у то вријеме. Касније је дипломирао право и од своје 23 је зарађивао радећи као адвокат приправник, пише “Allthatsinteresting”.

Селио се из једног мјеста у друго радећи у различитим фирмама и све тако до 1928. године, када се коначно настанио у Линцу и отворио сопствену праксу.

Ернст Калтенбрунер био је импозантна фигура. Био је висок скоро два метра, а на лицу је имао огроман ожиљак од уха до браде. Ожиљак је наводно зарадио у током мачевања са осталим студентима који су припадали братству “Менсур”. Ожиљци попут овог су сматрани као дио одређеног ритуала. Управо се у Линцу Калтенбрунер придружио нацистичкој странци, а четири године касније  и есесовцима који су били главна паравојна организација те странке под Адолфом Хитлером.

Калтенбрунер је у јануару 1934. године био затворен због своје повезаности са нацистичком партијом. Послат је у концентрациони логор заједно с другим национал-социјалистима који су пријетили аустријској конзервативној влади. Али затвор га није зауставио. Организовао је са другим затвореницима штрајк глађу. На крају је приморао аустријску владу да пусти њега и 490 других националсоцијалистичких затвореника.

Калтенбрунер, међутим, није дуго уживао у слободи. Сљедеће године је поново отишао у затвор због издаје. Оптужбе су на крају одбачене, али је он и даље добио казну од шест мјесеци затвора због “субверзивних активности”.

Једном када је у аустријском СС-у достигао чин генерала, савезна влада му је одузела право да се бави правом. Али то није зауставило Калтенбрунера у његовом истинском раду: ширењу утицаја нацистичке странке и СС-а. Он је 30. јануара 1943., деценију након што се придружио нацистичкој странци, Ернст Калтенбрунер именован је за шефа Главног штаба за безбједност рајха (РСХА) након што је његов претходник убијен у Прагу.

Као шеф РСХА-е, Калтенбрунер је био одговоран за активности њемачких безбједносних и полицијских снага. Био је присутан на састанку високих нацистичких званичника међу којима су били Химлер, Гебелс, и Фирер, током кога је одлучено да је потребно Јевреје систематски уништити. Под вођством Калтенбрунера злочини и геноцид над Јеврејима су били све већи. Он је имао и личну освету против хомосексуалаца. Покушао је да убиједи Министарство правде у јулу 1943. да наложи присилну кастрацију доказаних хомосексуалаца. Овај покушај није успио, али Калтенбрунер је успио да убиједи војску да обезбиједи кривично гоњење на хиљаде  хомосексуалаца.

Кроз ове акције Калтенбрунер је стекао значајан утицај унутар странке као и велику репутацију међу нацистима. Али Калтенбрунер је такође имао и много непријатеља међу нацистима. Чак је и тадашњи шеф нацистичке обавјештајне службе сматрао нацистичког команданта једним од његових “најопаснијих непријатеља”.

И Химлер је био опрезан око Калтенбрунера иако је био његов надређени. Према извјештајима обавјештајне службе, када је Химлер требало да прими шведске делегате из Јеврејског свјетског конгреса, Химлер је наводно рекао: “Како ћу то урадити са Калтенбрунером? Тада бих требало да будем потпуно под његовом контролом”.

Заиста, Калтенбрунер је имао много непријатеља у организацији. Није се баш слагао са својим колегама нацистима. У СС-у су се стално надметали и сукобљавали јер су се многи надметали да би добили Хитлерову наклоност. Ернст Калтенбрунер је од дјетињства имао личне везе с Фирером, што му је омогућило да заобиђе Химлера, који му је формацијски био командант, и да се директно обрати Хитлеру.

Хитлер је Калтенбрунеру такође повјерио осјетљиве послове, попут истраге покушаја атентата на Фирера у јулу 1944. године, а њих двојица су заједно проводили сате правећи војну стратегију.

Након што су нацисти изгубили рат, 24 најважније политичке и војне вође Трећег рајха нашле су се пред судом у Нирнбергу које су држале савезничке снаге. Међу њима је био и Ернст Калтенбрунер. Он је у самој странци био моћан баш као и Химлер или Хајнрих, али није био толико препознатљив као што су они били.

Калтенбрунер је пропустио почетка суђења због крварења у мозгу које је претрпио током испитивања. Након неколико недјеља опоравка довели су га у суд, а према речима психијатра Лион Голденсона, “колеге” из ратног времена су га хладно примиле.

Голденсон је имао задатак да надгледа ментално здравље нацистичких оптужених током суђења и то је чинио кроз отворене разговоре са ратним злочинцима. Када је Ернст Калтенбрунер говорио, Голденсон је примјетио да су његова “смиреност и добри манири” само номиналне вриједности и заправо “указују на способност за оштре, безобзирне акције”. Његов одмјерени тон једном се сломио када је говорио о наводној завјери СССР да заузме Европу.

Калтенбруннер је претрпуио још једно крварење у мозгу током суђења. Иначе он је проповедао право Њемачке на самоодбрану од надолазеће совјетске инвазије и негирао је било какву умијешаност у холокауст.

“Њемачка, срећно!”

На суђењу се изјаснио да “није крив”.

Тврдио је да било каква наређења која се тичу концентрационих логора а која су долазила од стране РСХА су била прије него што је он постављен на чело те организације.

Додао је да је крив само зато што је подржао одбрану Рајха против Совјетског Савеза. Али тужиоци су пронашли јасне доказе о честим конференцијама између Калтенбрунерове канцеларије, РСХА и руководилаца СС-а и оних који су контролисали унутрашњу управу концентрационих логора.

Због тога је мало вјероватно да Калтенбрунер није био свјестан холокауста или да није био укључен у њега. А да не спомињемо и то да су постојале фотографије Калтенбрунера у нацистичкој униформи како са групом лидера СС-а обилази смртоносни концентрациони логор Матхаузен.

Међународни војни суд осудио је Калтенбрунера по двије од три тачке оптужнице. Проглашен је кривим за ратни злочин и злочин против човјечности. Због тога га је суд осудио на смрт вјешањем.

Његове посљедње ријечи биле су: “Њемачка, срећно.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана