Бомбардовање СР Југославије: Ултиматум као увод у агресију

Срна
Foto: Спутњик

БИЈЕЉИНА- Савјет НАТО-а је 8. октобра 1998. године усвојио "детаљни оперативни план за ваздушне ударе у фазама" на Косову и Метохији, што је био увод за злочиначку агресију, која је покренута 1999. без одобрења УН.

Предсједнику СР Југославије Слободану Милошевићу дат је ултиматум од 24 часа да испуни захтјеве из резолуције УН, а Влада Србије донијела је Уредбу о посебним мјерама у условима оружаних пријетњи НАТО-а.

Генерал Јован Милановић, српски обавјештајац, успио је да открије планове НАТО-а за ударе у СР Југославији.

Њихов први план било је ракетирање, па копнени упад са 70.000 војника.

Међутим, Милановић је уз помоћ француског официра безбједности Пјера Анрија Бинела, који је касније осуђен на пет година затвора, открио повјерљиве податке у вези са припремама НАТО-а за бомбардовање СР Југославије.

Бинел није желио да учествује у нападима на пријатељски народ Србије, који је био француски савезник у два свјетска рата.

Своје пријетње НАТО је остварио 24. марта 1999. године, када је извршена ваздушна агресија на Југославију.

У нападима који су без прекида трајали 78 дана /чак и за вријеме православног Божића и Васкрса/ тешко су оштећени: инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири.

Процјене штете која је нанесена СР Југославији крећу се од 30 до 100 милијарди долара.

Коначан број изгубљених живота званично није усаглашен. Према мањим процјенама убијено је око 1.300 особа, а према већим око 3.500, док је рањено више од 12.000 лица.

Процјене о губицима НАТО-а варирају.

Извори из Алијансе, са којима се касније сагласила и југословенска страна, званично наводе да су током бомбардовања оборена два НАТО авиона, 47 беспилотних летјелица, 45 крстарећих ракета и 4 велика пројектила, док је велики број летјелица оштећен или се након дејстава срушио.

Напади су суспендовани 10. јуна, након што је у Куманову потписан Војно-технички споразум о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана