Балкан, историја и технологија: Славољуб Пенкала - Загрепчанин чији изуми живе више од вијека

B92
Foto: Instagram

Механичка оловка, термофор, игла за грамофон и смјеса од које се праве плоче - само су неки од више од 80 изума Едуарда Славољуба Пенкале. Био је и конструктор првог авиона у бившој Југославији.

Док трљамо зубе четкицом, пишемо наливпером по листу папира, перемо веш прашком или термофором гријемо мјеста на тијелу, служимо се изумима иноватора са Балкана, а да тога многи нису ни свјесни. 

Ове предмете, који нам олакшавају живот, осмислио је Едуард Славољуб Пенкала, изумитељ који је Хрватској подарио први авион, а свијету више од 80 патената, од којих се неки користе и 100 година послије његове смрти. 

"Пенкалини кључни изуми били су механичка оловка из 1906. и налив перо из 1907. године, који се и данас се производе по истим принципима и који су се прије више од 100 година из Загреба извозили широм свијета", наводи историчарка Ивана Жебец за ББЦ на српском. 

"Али и многи други, попут детерџента, прашка за рубље, инсектицида Крепакс или ебонита за грамофонске плоче имају веома широку примјену и подстакли су напредак хемијске индустрије у Загребу почетком 20. вијека", додаје стручњакиња из Института друштвених знаности "Иво Пилар" у Загребу.

Овај проналазач, који је рођен у Словачкој 20. априла 1871. године, био је и један од утемељивача хрватског ваздухопловства - конструисао је први авион у државама бивше Југославије, који је полетио јуна 1910. године у Загребу. 

Као аустроугарски чиновник успротивио се политици "мађаризације" Хрватске, која је била дио монархије, због чега је узео име Славољуб, а у Загребу је живио до смрти 1922, наводи Жебец. 

Патенти нису били једине иновације које је Пенкала донио у Хрватску - модернизовао је индустријску производњу у Загребу, а његова фабрика оловака у том граду имала је спортски клуб, базен, вртић и ресторан још на почетку 20. вијека. 

"То је човек који је очигледно био испред његовог времена", закључује Жебец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана