Аутентични снимак сахране Николе Тесле

Agencije
Аутентични снимак сахране Николе Тесле

Највећи српски научник и један од најзначајнијих умова који су икада живјели, Никола Тасла, умро је сам и заборављен на Божић, 7. јануара 1943. године у хотелској соби у којој је живио у Њујорку. Мало људи зна да је имао и посљедњу жељу, као и да данас постоји видео снимак његове сахране.

Никола Тесла је умро сиромашан и у дуговима. У званичним списима пише да је смрт наступила 7. јануара 1943. године у 22:30. Имао је 87 година и стотине патената и проналазака који су му донијели славу, али не и богатство.

Ипак, било је оних који су се великог научника сјетили послије смрти.

Теслиној сахрани је присуствовало преко 2.000 људи. У поворци која се два дана сливала ка погребној Сали Медисон авеније било је државника, јавних личности, нобеловаца, али и стотине обичних, малих људи који су се дивили генију чији су им проналасци олакшали живот.

“Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живјели. Оно што је створио велико је и како вријеме пролази, постаје још веће", рекао је Фјорело ла Гвардија, тадашњи градоначелник Њујорка.

Комеморацију је преносио Радио Њујорк, а сви водећи листови су објавили текстове о „одласку генија”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана