Аустроугарска војска на данашњи дан у Првом свјетском рату окупирала Београд

Срна
Foto: Library of Congress

БИЈЕЉИНА- Аустроугарска војска је на данашњи дан 1914. године у Првом свјетском рату окупирала Београд, али је убрзо била принуђена да га напусти након великог пораза које су јој српске трупе нанијеле у Колубарској бици.

Први напади Аустроугарске на Београд почели су 28. јула, када је и објављен рат.

Ти напади требали су да демонстрирају силу и задрже што веће снаге у Београду како би тиме главнина аустроугарских снага која би ушла преко Дрине наишла на што мањи отпор.

Град је бомбардовала аустроугарска артиљерија са лијеве обале Саве, са Бежанијске косе и са монитора /ријечни ратни брод/ на Сави. Усљед бомбардовања, већи дио становништва је напустио град. Срушен је и стари жељезнички мост.

За вријеме Церске операције, која је трајала од 12. до 24. августа, аустроугарска артиљерија је из Земуна уништавала Београд.

Повлачење јединица које су учествовале у одбрани Београда почело је ујутру 30. новембра. Уништени су сви прелази, мостови и вијадукти на путевима и жељезничким пругама.

Прва окупација Београда трајала је кратко, и то између 2. и 15. децембра 1914. године. Београд је ослобођен у завршној фази Колубарске битке, која је названа "Београдска операција".

Непријатељ је поражен већ 13. децембра, када су га савладале јединица које су чиниле одбрану Београда, уз помоћ дијелова Друге армије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана