Атила Бич Божји сахрањен у Крупцу: Мјештани налазили новце којима је плаћао поданике

Танјуг
Атила Бич Божји сахрањен у Крупцу: Мјештани налазили новце којима је плаћао поданике

Мјештани пиротског села Крупац, које је у доба Римљана било значајно упориште, о чему се раде истраживања и научне студије, вјерују да се гроб једног од најпознатијих војсковођа свих времена Атиле Хунског налази управо у том највећем пиротском селу.

Небојша Костић, предсједник Месне заједнице Крупац, каже за медије да вјеровање да је гроб Атиле Хумског код Крупца датира из педесетих година прошлог вијека када су снажне поплаве однијеле велики број кућа, али и у кориту ријеке Нишаве код самог села откриле велику камену плочу за коју мјештани тврде да представља гроб легендарног војсковође.

''Педесетих година Нишава је плавила, много кућа је однесено, биле су велике поплаве. Ту је изашао велики камен, камена плоча за коју се сматрало да је испод њега гроб Атиле Хунског. Међутим, у то време је био комунизам, нису смели људи да то потенцирају па је то тако остало'', каже Костић.

Према његовим ријечима, Крупац је у доба Римљана био значајна тачка на легендарном Виа милитарису.

''Мештани приликом орања њива и данас, чим се мало дубље заоре, налазе најчешће новчиће. Реч је о новчићима од сребра које су пресвучени златом. Познато је да је тадашња римска империја на тај начин исплаћивала своју војску'', каже Костић.

Елена Васић Петровић, стручњак нишког Завода за заштиту споменика културе, који ради студију заштите села Крупац каже за медије да истраживања показују да је Крупац била важна тачка, односно, најзначаније насеље ван древног Туреса, односно данашњег Пирота.

“Мештани су нам рекли да су били сведоци да су се у њиховим двориштима налазили остаци мозаика, а један од занимљивих локалитета је и једна велика камена плоча на којој су некада жене прале рубље у Нишави. Мештани то повезују са легендама да је ту сахрањен Атила Бич Божји, међутим, нико то заправо не повезује са правим временским оквиром и са чињеницом да је село Крупац било велико римско насеље'', каже Васић Петровић.

Она је додала да су се на овом простору налазиле велике римске виле, да је локација села идеална, да има пијаће воде.

“Ту је река Нишава, плодна равница, у позадини су благо заталасани обронци за гајење винове лозе, налази се ту и мајдан мермера, има грађевинског материјала, има свих предуслова за идеалан живот. Једном речју, Крупац је био нека врста луксузног имања где су људи живели на другачији, опуштенији начин. Занимљиво је да се мештани сахрањују на једном тумулу, једној великој гробници и то гробље је и данас активно. Наша идеја је да се те неке битне тачке које су битне за археологију, историју и културу третирају на један другачији начин и да и сами мештани више вреднују оно што имају'', каже Васић Петровић за медије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана