Археолози открили Ромулову гробницу?

Agencije
Археолози открили Ромулову гробницу?

Италијански археолози данас би требало да представе "невјероватно откриће", подземно светиште из 6. вијека прије Христа, које би могло бити гробница митског оснивача града Рима и првога римског краља Ромула.

Ромул је према легенди основао Рим са својим близанцем Ремом 21. априла 753. прије Христа. Касније је брата убио и постао први римски владар.

Светиште чине камени саркофаг дугачак 1,4 метра и кружна грађевна структура за коју се претпоставља да је била олтар, стоји у саопштењу археолошког парка римског Колосеја.

Невјероватно откриће

Локација светишта смјештеног унутар римског Форума подудара се с мјестом на којем је, по древним записима, покопан Ромул, стоји у саопштењу Парка у којем се истиче да је ријеч о "невјероватном открићу".

Историчари су дуго подијељени у вези с тим да ли су браћа, коју је по легенди отхранила вучица, уопште постојала, али ако и јесу, гдје би Ромулово тијело, које су наводно након смрти раскомадали гњевни сенатори, могло бити покопано.

Римски форум био је куцајуће срце Римског царства и историјски извори упућују на то да је Ромул покопан негдје у том подручју.

Нема костију

У светишту нису пронађене никакве кости, али археолози најављују да имају друге знакове који упућују на то да би се могло радити о гробу првог римског владара.

У историји Рима период Ромулове владавине темељи се на римској митологији и не може се сматрати вјеродостојним. То је раздобље познато као раздобље владавине седморице римских краљева.

Ромул, којег су популарним учинили историчари и писци попут Ливија, Овидија и Плутарха, по легенди је заорао бразду на брежуљку Палатину како би означио гдје ће бити зидине будућег града.

Када је Рем изругујући се брату прескочио "зид" како би му показао колико ће неучинковит бити, љутити Ромул га је убио и казао да ће тако завршити сви који се усуде прећи римске зидине, каже легенда.

Не зна се како је Ромул умро

На Палатину је Ромул основао Сенат и прве легије. Римом је владао идућих 40 година.

Нејасно је како је умро Ромул. По једној верзији је мистериозно нестао у олуји, док су га по другој убили и раскомадали римски сенатори.

"Је ли Ромул постојао или не, није важно", каже италијански археолог Паоло Царафа.

"Важно је да су стари Римљани његов лик сматрали политичким зачетником града."

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана