Антонио Вивалди - "Рокер барока"

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - Антонио Лучо Вивалди (1678-1741), венецијански свештеник, композитор и виолиниста, кога су у 20. вијеку прозвали "рокером барока", умро је на данашњи дан 1741. године.

Вивалди је широко признат као најважнији представник барокног инструменталног концерта, који је усавршио и популарисао више него било који од његових савременика. 

 Био је један од најзначајнијих композитора барокне музике, уз Јохана Себастијана Баха и Георга Фридриха Хендла и један од најбољих виолиниста свог времена, као и велико име италијанског барока.

Након што се по Европи прочуло за његово музичко мајсторство, био је позиван широм континента да изводи своја многобројна музичка дјела, па је због тога много путовао. Његов опус обухвата 417 концерата за солистичке инструменте и оркестар, а најпознатије дјело су му "Четири годишња доба".

Иако је зарадио много новца, на крају је умро као сиромашан човјек, 1741. године, у 63. години живота. Након смрти је пао у скоро потпуни заборав, а тек 1926. године почињу да се откривају његова музичка дјела, документи, писма и факти.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана