Амерички историчар: Совјетска војска је згазила већину њемачких снага, а то се потпуно игнорише VIDEO

Агенције
Амерички историчар: Совјетска војска је згазила већину њемачких снага, а то се потпуно игнорише VIDEO

Данашњи Американци знају мало или нимало о улози коју је Совјетски савез одиграо у побједи над фашистичком Њемачком, али узрок тога није антируска политика, сматра директор Центра за војну историју на Универзитету у Сјеверном Тексасу професор Џефри Вавро.

“О Другом свјетском рату у САД постоји највише информација од свих ратова, када је ријеч о модерној историји и телевизији. Истина, тај рат је веома погрешно схваћен у смислу тога како се одвијао и како је дошло до побједе”, изјавио је професор.

Према његовим ријечима, рат се обично оцијењује као америчка борба против нацизма.

“Совјетски дио потпуно се игнорише, упркос чињеници да је совјетска војска уништила до 75 одсто њемачких снага и да је згазила већину њемачке војске у рату. Америчко друштво те чињенице уопште не узима у обзир”, истакао је историчар.

Узрок томе је, како је рекао, што аутори историјских радова задовољавају интересе широке америчке публике и презентују тему на начин на који се боље “продаје”.

“То нема никакве везе ни са антируским, ни са антисовјетским ставом. Ствар је у томе шта се боље продаје. Ако одете у 'Дискавери', или 'Хистори' и понудите тему о 'Источном фронту', то једноставно неће бити толико тражено као програм о 'Дану Д' (искрцавању савезничких снага у Нормандију 6. јуна 1944. године)”, објаснио је историчар.

Слична ситуација је и са ауторима књига, притом, не само у САД. Према његовим ријечима, у Великој Британији историја о Другом свјетском рату сервира се искључиво кроз призму улоге те земље у њему. Међутим, Вавро тврди да историчари знају како су се догађаји стварно одвијали.

“Када ја држим предавања, увијек наглашавам улогу Совјетског савеза, јер су ту уништене њемачке оружане снаге на Источном фронту”, рекао је он.

Вавро је такође обратио пажњу на чињеницу да су данашњи студенти, рођени након распада Совјетског савеза, и да они имају веома нејасно схватање тога појма, “а да не спомињемо улогу СССР-а у Другом свјетском рату”.

“То није ствар политике, него тога чему их уче. У средњој школи се учи скраћена верзија о Другом свјетском рату, гдје су покушали све да уврсте, а ако је пажња посвећена војном аспекту, онда је то само амерички аспект”, оцијенио је професор.

Према његовом мишљењу, СССР не би самостално могао да побједи Њемачку, да савезници нису ушли у рат.

“Мислим да СССР не би могао да побједи. Да су се увукли у дуготрајан, исцрпљујући рат, вјероватно би у одређеном моменту дошло до преговора, али сматрам да не би могли да побједе Нијемце. А можда и грешим”, рекао је Вавро.

Како каже, савезници нису имали намјеру да одложе отварање другог фронта, јер су се Рузвелт и Черчил плашили да ће, уколико СССР падне, остати сами против јаке њемачке војске, која би добила приступ свим совјетским ресурсима.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана