Алберт Aјнштајн - творац теорије релативитета

Срна
Алберт Aјнштајн - творац теорије релативитета

БИЈЕЉИНА - Њемачки физичар јеврејског поријекла Алберт Ајнштајн, најистакнутији теоретичар новије епохе у физици, творац теорије релативитета, добитник Нобелове награде за физику, умро је 18. априла 1955. године.

Студирао је математику и физику на Политехници у Цириху - Вилхелмовог института у Берлину и члан Пруске академије наука, па је поново примио њемачко држављанство.

У Њемачкој је живио до доласка на власт нациста 1933. године, кад је емигрирао у САД, гдје је и умро. Ајнштајн је 1905. године објавио је специјалну, а 1916. општу теорију релативности.

Објаснио је 1905. године закон фотоелектричног ефекта помоћу квантне теорије. Развио је теорију физичког поља, тражећи везу међу гравитационим и електромагнетним пољима.

Расправе о свеобухватности и основаности теорије релативитета још трају, али је у сваком случају његов научни рад измијенио представу о свијету и васиони и поставио темељ нових наука.

Ђела: “Теорија Браунових кретања”, “Електродинамика тијела у кретању”, “Основи опште теорије релативности”, “О специјалној и општој теорији релативности”, “Еволуција физике”, “Моја слика свијета”, “Значење релативности”, “Идеје и мишљења”.

Ајнштајн је рођен у месту Улм, у Њемачкој, 14. марта 1879. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана