Зоран Јанковић, предсједник Позитивне Словеније, градоначелник Љубљане: Тешко ми је пала продаја Меркатора

Тања Шикањић
Зоран Јанковић, предсједник Позитивне Словеније, градоначелник Љубљане: Тешко ми је пала продаја Меркатора

Љубљана и Бањалука ће након потписивања споразума о пријатељству моћи продубити сарадњу и размјењивати искуства, која ће за оба града значити позитивна достигнућа.

Имам најбољи тим сарадника у Словенији са којим сам у протеклих осам година извео више од 1.500 пројеката који су грађанима Љубљане побољшали квалитет живота у свим областима. То је мој пут, не играм политичке игре.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник Позитивне Словеније, градоначелник Љубљане и врхунски бизнисмен Зоран Јанковић, који је по трећи пут изабран за првог човјека словеначке престонице.

- Пред нама је нови мандат, нови изазови, али у послу градоначелника неизмјерно уживам - каже Јанковић.

Захваљујући његовој визији и раду Љубљана је постала европска метропола, високо рангирана и на чувеној "Форбсовој" листи. Јанковић није само изузетан градоначелник. Као успјешан пословни човјек добио је велики број награда. Дубок траг оставио је и у историји "Меркатора" створивши од тог трговачког ланца највећу компанију у Словенији са 15.000 запослених. Суноврат "Меркатора" окончан његовом продајом хрватском "Агрокору" услиједио је управо након Јанковићеве смјене. Јанковићева популарност у Словенији плод је одличних резултата, али и специфичног шарма, приступачности и скромности.

* ГЛАС: Најавили сте да желите да потпишете споразум о пријатељству са Бањалуком. Колико би тај уговор допринио унапређењу односа два града и да ли ће такав вид сарадње омогућити Бањалуци да лакше примијени идеје које су Љубљани донијеле напредак?

ЈАНКОВИЋ: Свакако. Љубљана и Бањалука моћи ће након потписивања споразума о пријатељству продубити сарадњу и размјењивати искуства, која ће за оба града значити позитивна достигнућа. Размјена искустава увијек је добродошла и помаже приликом доношења одлука. Важно је идеје других прилагодити како би се могле адекватно примијенити у свом окружењу.

* ГЛАС: Планирате ли да ускоро посјетите Бањалуку?

ЈАНКОВИЋ: Ако икако буде могуће, доћи ћу у Бањалуку.

* ГЛАС: Рекли сте да често контактирате са предсједником РС Милорадом Додиком?

ЈАНКОВИЋ: Са господином Додиком сам у добрим односима и чујемо се према потреби.

* ГЛАС: Трећи узастопни мандат сте на челу Љубљане. Шта сматрате најзаслужнијим за то што сте постали већ традиционални градоначелник словеначке престонице и што сте до побједе дошли лако освојивши више од 58 одсто гласова?

ЈАНКОВИЋ: Најзаслужније је то што смо заједно са екипом сарадника, за коју тврдим да је најбоља у Словенији, у протеклих осам година извели више од 1.500 пројеката који су грађанима Љубљане побољшали квалитет живота у свим областима. Грађани знају да цијене успјехе и оно што су ових година добили. Наши успјеси су запажени и ван словеначких граница, тако смо ове године освојили престижни назив Зелена престоница Европе за 2016. годину, који нам је додијелила Европска комисија, а уједно смо добитници награде за Европски тједан мобилности.

* ГЛАС: Словенија се и даље бори са економском кризом. Упркос томе, у Љубљани је само прошле године реализовано на стотине пројеката. Како сте успјели да очувате стабилност љубљанске економије?

ЈАНКОВИЋ: Више сам пута рекао да је криза најпогоднија за стварање и развој. Разлог за то је прост. Тада је на располагању много ствари приступачнијих и јефтинијих него када кризе нема.

* ГЛАС: Често сте се суочавали са оспоравањима, самим тим и након побједе на парламентарним изборима, гдје упркос убједљивој предности у односу на противнике нисте успјели да формирате владу. Да ли су Вас те околности обесхрабриле?

ЈАНКОВИЋ: Владу нисам успио да формирам јер нисам навикао на политичка поигравања и игре, које су се одвијале иза кулиса. Потенцијални коалициони партнер најприје је са мном парафирао коалициони споразум да би га након пола сата потписао са Јанезом Јаншом. На такве ствари једноставно нисам навикао и за мене договор важи. Али, нажалост, не и за друге. Словенији сам тада нудио своје знање и искуство, нудио сам им снове које смо живјели у Љубљани, али нису их прихватили. Но то је ствар прошлости и о томе више не размишљам. Пред нама је нови мандат, нови изазови и у послу градоначелника неизмјерно уживам.

* ГЛАС: Да ли је медијска криминализација, којој сте такође били изложени, утицала на Ваше амбиције?

ЈАНКОВИЋ: Не могу рећи да ме оставила равнодушним јер није лако када вас улица уз помоћ медија оптужи, осуди па чак и затвори и то без доказа. Нашао сам се у ситуацији када желим чим прије доћи на суд и доказати своју недужност.

* ГЛАС: Најавили сте нови ангажман Позитивне Словеније. Шта он подразумијева?

ЈАНКОВИЋ: То значи да ћемо кренути са ревитализацијом странке.

* ГЛАС: Како гледате на продају "Меркатора" с обзиром на то да сте годинама били на челу тог трговачког ланца и да се његов успон и стварање једног од најјачих словеначких брендова веже за Ваше име?

ЈАНКОВИЋ: Нисам био за продају "Меркатора" и морам признати да ми је тешко пала. Но шта је, ту је. Ивица Тодорић је том куповином направио посао вијека.

* ГЛАС: Да ли је продаја "Меркатора" заиста била најбоље рјешење за Словенију и шта она губи, а шта добија том аквизицијом?

ЈАНКОВИЋ: Нажалост, "Меркатор" је био доведен до тачке када његова санација више није била могућа. Колико сам упознат, нико није ни понудио визију "Меркатора" у случају ако га не продамо. Увјерен сам да ће Тодорић као нови власник добро бринути за "Меркатор".

* ГЛАС: Својевремено сте са водећим српским и хрватским бизнисменима планирали сарадњу у области трговине, односно рад на спајању трговачких ланаца. Зашто није дошло до реализације тих планова?

ЈАНКОВИЋ: Ивица Тодорић, Мирослав Мишковић и ја размишљали смо о спајању сва три трговачка ланца у један, али, нажалост, нисмо успјели. А да смо се тада спојили, вјероватно бисмо се данас проширили и до Украјине.

* ГЛАС: Имајући у виду то да бројне фирме из Словеније послују и у РС, сматрате ли да је Српска створила повољан амбијент за стране инвестиције?

ЈАНКОВИЋ: Свака страна инвестиција је добродошла, а свака држава би морала својим законима и смањењем сувишних бирократских послова постати приступачнија, а тиме и занимљивија за стране инвеститоре.

* ГЛАС: На који начин би РС могла побољшати пословни амбијент и подићи економију?

ЈАНКОВИЋ: Стабилна привреда, отвореност према новим инвестицијама и уређеност државе на свим нивоима засигурно су прави пут до успјеха.

Српско поријекло

* ГЛАС: Неке снаге су у покушају дискредитације чак користиле и Ваше поријекло из Србије. Колико Вам је то била отежавајућа околност?

ЈАНКОВИЋ: За себе кажем да сам чистокрвни мјешанац, мајка ми је Словенка, а отац Србин и не могу рећи да је то била отежавајућа околност у постизању циљева. Резултати рада су видљиви и нико их не може оспорити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана