Зоран Галић, директор ГП БиХ: Неопремљени прелази привлаче кријумчаре

Небојша Томашевић
Зоран Галић, директор ГП БиХ: Неопремљени прелази привлаче кријумчаре

Гранични полицајци су приликом редовних контрола током прошле године имали пуне руке посла. За само девет мјесеци 2014. открили су 163 "безбједносно интересантне особе" за којима трагају полицијске агенције, а међу њима је било и осумњичених за тероризам.

Према ријечима директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића, преко границе БиХ у првих пола године највише је било кријумчарења дроге, цигарета те људи, а забиљежен је један случај кријумчарења ендемски заштићених животиња.

* ГЛАС: Какви су резултати Граничне полиције БиХ током 2014. године у односу на 2013, поготово када је ријеч о запљени дроге, оружја и акцизне робе?

ГАЛИЋ: Гранична полиција БиХ има добре темеље и ради се о добро профилисаној агенцији која ужива углед како у БиХ, тако и у регији. Током првих девет мјесеци 2014. године учествовали смо у четири међународне акције на сузбијању кријумчарења. У истом периоду заплијенили смо веће количине кријумчарене робе у вриједности од 248.867 марака. Одузето је више од 8.000 кутија кријумчарених цигарета вриједних 32.000 марака. Такође, заплијењено је 13,4 килограма марихуане, док је за цијелу 2013. заплијењено око 28 килограма те дроге. Заплијенили смо 88.259 марака кријумчареног новца, као и 214 грла разне стоке, док је у цијелој претпрошлој години заплијењено 305 грла. Током цијеле 2013. године заплијењено је робе у вриједности од 1,12 милиона марака. Од тога је било највише запљена готовог новца и то 696.782 марке.

* ГЛАС: Можете ли нам навести с каквим се све случајевима кријумчарења сусрећу гранични полицајци?

ГАЛИЋ: Можемо рећи да се преко границе кријумчари све и свашта, а кријумчари се на све могуће начине довијају да прођу неопажени и сакрију илегалну робу. Крију је у посебно израђеним дијеловима аутомобила, прелазе преко границе кроз шумовите предјеле и чамцима преко ријека. Кријумчаре се најчешће цигарете, дуван, текстил, жива стока, новац, опојне дроге, људи, али и заштићене врсте животиња и отрови.

* ГЛАС: Да ли је било кријумчарења ендемских животиња и биљних врста, отрова, уникатних предмета или лешева?

ГАЛИЋ: Ове године смо на граничном прелазу Дољани на излазу из БиХ спријечили кријумчарење барских корњача које припадају заштићеним животињским врстама. Откривене су у пртљажнику аутомобила којим је управљао држављанин Хрватске. Такође, током девет мјесеци спријечено је кријумчарење 65 литара хербицида "фурадан" који спада у прву групу отрова. Није било кријумчарења лешева. Током 2013. године забиљежили смо покушај кријумчарења 400 комада различитих врста замрзнутих птица уловљених на територији БиХ. Откривене птице покушао је да прокријумчари држављанин Италије.

* ГЛАС: Како оцјењујете успјешност акција које је спровела Гранична полиција на сузбијању шверца дроге, оружја и акцизне робе?

ГАЛИЋ: О успјешности акција говоре резултати, не треба ми да то оцјењујемо. У 2014. години учествовали смо у акцији "Антс" на спречавању кријумчарења цигарета коју је организовао Центар за спровођење закона у југоисточној Европи (SELEC). У оквиру акције заплијењено је 3.500 кутија цигарета "ронхил" и 500 кутија марке "трокадеро". Затим, у оквиру акције "Лауфер 3" спријечили смо кријумчарење 5.810 кутија цигарета "ева слимс" и "мерлин" без акцизних маркица. У оквиру исте акције на граничном прелазу Делеуша спријечили смо кријумчарење више од 10 килограма марихуане. У сарадњи са полицијом Сарајева спровели смо акцију "Треф" током које је ухапшено 11 особа и заплијењено око шест килограма марихуане. Прошле године учествовали смо у међународним акцијама "Кашмир" и "Југ" у којима су ухапшене 32 особе које терете да су прокријумчариле 168 миграната. Заједно с Обавјештајном агенцијом БиХ 2013. године заплијенили смо седам килограма марихуане на граничном прелазу Увац. У оквиру сарадње са Државном агенцијом за истраге и заштиту (SIPA) заплијенили смо око килограм кокаина. У акцији "Круг" у сарадњи са бањалучком полицијом заплијенили смо 15 килограма марихуане.

* ГЛАС: На којим дијеловима границе се највише кријумчари и која се роба најчешће илегално превози преко границе?

ГАЛИЋ: Најчешће се кријумчаре цигарете, дрога, текстилна роба, стока, а није занемарљиво ни кријумчарење људи. Највише случајева кријумчарења цигарета евидентирано је на источној граници БиХ из правца Црне Горе и сјеверној и сјеверозападној граници на ријеци Сави према Хрватској. На граници према Хрватској цигарете се најчешће илегално превозе чамцима преко ријеке Саве. Кријумчарење текстилне робе и живих животиња врши се на источној граници из правца Србије у БиХ и најчешће се превози чамцима преко ријеке Дрине. Дрога се у БиХ кријумчари претежно на источној граници са Србијом и Црном Гором и јужној граници са Хрватском. Углавном, кријумчари дрогу превозе скривену у аутомобилима.

* ГЛАС: Каква је ситуација када је у питању борба против илегалних миграција?

ГАЛИЋ: Кријумчарење људи и даље представља озбиљан проблем за БиХ. Територија БиХ је транзитно подручје за илегалне мигранте на путу за земље западне Европе. Кријумчарење људи има смјер од источне према сјеверозападној и западној граници БиХ. Мигранти се најчешће кријумчаре уз помоћ водича, границу прелазе пјешице, а често буду сакривени у товарним дијеловима камиона под маском превоза разне робе. Некада се превозе чамцем преко ријеке Дрине. Гранична полиција је за само првих девет мјесеци 2014. године открила 57 случајева илегалног преласка границе са Хрватском, 29 са Црном Гором, 22 са Србијом, док је 15 случајева илегалног преласка границе забиљежено путем авио-саобраћаја. У истом периоду откривена су 123 илегална мигранта. Током цијеле 2013. године откривено је 228 миграната који су покушали да границу прећу без докумената.

* ГЛАС: Каква је сарадња Граничне полиције с другим полицијским агенцијама у БиХ те са другима у окружењу?

ГАЛИЋ: Гранична полиција БиХ има и развија изузетну сарадњу са агенцијама за спровођење закона сусједних земаља. Међународна сарадња се у претходном периоду остваривала кроз пројекте Секретаријата Конвенције о полицијској сарадњи у југоисточној Европи, као и са представницима амбасада САД, Велике Британије, Њемачке, Аустрије, Француске, Турске, Кине, Мађарске и других. У оквиру развијања те међународне сарадње отворен је Заједнички центар за полицијску сарадњу у Требињу између БиХ, Црне Горе и Србије.

* ГЛАС: Шта су главни проблеми у раду Граничне полиције БиХ и како их превазићи?

ГАЛИЋ: Евидентни су недостаци у погледу инфраструктуре који се односе на опремљеност граничних прелаза. Недостаје опреме која се користи за откривање илегалних миграната и недозвољених предмета у превозним средствима. Дијелове државне границе, који су посебно угрожени с аспекта илегалних миграција, кријумчарења људи и робе, потребно је адекватно "покрити" техничком опремом, видео-надзором, сензорима, уређајима за ноћно осматрање. Неадекватни смјештајни капацитети су проблем са којим се Гранична полиција БиХ суочава од времена свог успостављања. Велики број објеката је контејнерског типа. Ово за посљедицу има високе трошкове закупа простора и лоше радне услове.

Новац

Гранична полиција БиХ током 2014. године имала је добре резултате и у спречавању кријумчарења новца. Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић је подсјетио да су граничари у два одвојена случаја приликом контроле путника и пртљага на лету Сарајево - Истанбул заплијенили 244.200 евра.

- Код држављанина Турске открили смо 28.000 евра, а код држављанина Кине 216.200 евра без документације о поријеклу - казао је Зоран Галић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана