Зоран Драгишић: Терористи помагаче имају у институцијама БиХ

Горан Маунага
Зоран Драгишић: Терористи помагаче имају у институцијама БиХ

БиХ ће се много теже обрачунати са тероризмом него земље у окружењу јер она има проблем с тим да унутар државних органа постоје они који га подржавају и они којима су терористи, у најмању руку, симпатични.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" професор Факултета за безбедност у Београду Зоран Драгишић истичући да такав проблем не постоји у Србији или Хрватској јер су ту људи, како каже, суштински на другој страни.  

ГЛАС: Хоће ли БиХ успјети да се избори с тим проблемом на начин на који ће то учинити друге земље?

ДРАГИШИЋ: Верујем да ће БиХ учинити све напоре да тај проблем реши. БиХ није само бошњачка држава, у државним органима су и Срби и Хрвати. Али ни Србија, Хрватска, Македонија не могу да учине много без међусобне сарадње. Џихадисти на Балкану делују као регионална, једна организација, апсолутно су повезани, а на светском нивоу као глобална. И Француска, Немачка и Аустрија имају огроман проблем, одатле велики број људи одлази на светска ратишта. Све државе ће се суочити с тим проблемом, с тим што је ситуација у БиХ доста компликованија него у другим земљама. Али верујем да у БиХ постоји довољно воље да се изађе на крај с тим проблемом.

ГЛАС: Надлежне институције у БиХ имају прецизне податке о 144 џихадиста из БиХ који се налазе у Исламској држави, али ни против једног нема потјернице. Зашто је то тако?

ДРАГИШИЋ: У бх. обавештајно-безбедносној заједници као и у институцијама власти БиХ постоји мрежа бивших припадника тајне бошњачке службе АИД. Они подржавају глобални џихад, с њим су директно повезани. Постоје и они којима су терористи симпатични. Србија и Хрватска, рецимо, немају тај проблем, ми смо суштински на другим странама. Осим тога, у БиХ се још налазе припадници ратне јединице "Ел муџахедин", а ради се и о великим количинама новца које су у оптицају у тој области. Моћ новца не сме да се потцени.   

ГЛАС: Је ли и колико је РС као ентитет БиХ већа брана тој појави него Федерација БиХ, гдје се и налазе вехабијске заједнице и они који су повезани с тероризмом?

ДРАГИШИЋ: Наравно да јесте, али Српској недостају обавештајно-безбедносне службе. Нема сумње да је воља за борбу против тог зла изражена, јер народ у РС зна шта му се дешавало деведесетих година прошлог века. Није спорно да политичка воља у РС апсолутно постоји. РС има своје полицијске снаге, али обавештајно-безбедносне службе које су изузетно важне у борби против џихадиста су на нивоу БиХ,  тако да БиХ има ограничене капацитете, а сваки ентитет за себе врло тешко може сам да се бори против тог зла. Ту је, пре свега, потребна међуентитетска сарадња, а затим и сарадња БиХ са дружим државама.

ГЛАС: На који би начин безбједносна ситуација и борба против тероризма у БиХ могле бити побољшане?

ДРАГИШИЋ: Тако што би Српској биле враћене ингеренције над тим службама које су пренесене на ниво БиХ. РС би са својим службама безбедности много боље заштитила своју територију и становништво од тероризма, али и саму БиХ. Између ентитета и конститутивних народа у БиХ не постоји неопходан ниво поверења да би службе безбедности могле нормално да функционишу. Ради се о преозбиљном безбедносном проблему. Вехабијски покрет чини јединствену, глобалну целину, поготово у региону. Вехабијски центар за југоисток Европе је у Бечу. Деведесетих година у БиХ су били муџахедини који су дошли да ратују, а сад им се то враћа тако што домаћи муџахедини иду у рат по другим земљама. Млади за те ратове регрутују се на криминалан начин, а број врбованих ратника већ је троцифрен. То ставља велике захтеве свим државама у региону, образовним системима, породицама. Та деца су изгубљена за своје породице и за друштво из којег су отишли. Кад је у питању систем БиХ, полиција РС има довољно капацитета за борбу против терориста, али је направљена та велика грешка у организацији система безбедности БиХ. Било би много боље да су ентитети задржали своје обавештајно-безбедносне службе, а да евентуално постоји обавештајно-безбедносна заједница на нивоу БиХ. На тај начин би се много ефикасније борили против тог зла, као и против многих других опасности.

ГЛАС: Како коментаришете то што има случајева прелазака на ислам у региону, чак и у Словенији?

ДРАГИШИЋ: То је феномен који је присутан у читавој Европи јер је та идеологија прилично заводљива. Тврде да се боре против светског зла, за божију правду. Таква идеологија у неким главама може лепо да одјекне. То су ипак спорадични случајеви, али мало шокирају јер се ради о необичностима. Имамо и Јеврејина, Израелца који је приступио џихадистима, али то није масовна појава и није правило.  

ГЛАС: Откуд изненадна жестока борба против џихадиста на Косову?

ДРАГИШИЋ: Томе су допринеле и међународне снаге, али на Косову је то прилично нарасло. Влада у Приштини жели да ту појаву сузбије јер она доста штети имиџу Косова које се бори за пуно међународно признање. Тај би процес свакако ишао теже уколико би се Косово препознало као извор међународног тероризма, па је влада Косова то морала да уради. А с друге стране, ти џихадисти највећа су претња самој влади Косова. 

ГЛАС: Каква је сарадња полицијских агенција у региону у тој области?

ДРАГИШИЋ: Та сарадња је добра, на оперативном нивоу функционише промптно. У разговору с колегама који раде на том послу, полицајцима који су моји студенти или су некад студирали код мене, нисам чуо да постоје сметње у тој сарадњи. Она ће се одвијати још боље зато што све државе имају заједнички интерес да тај проблем буде решен.

Србија

ГЛАС: У Србији ће бити кажњени они који су ратовали и врбовали ратнике за Исламску државу иако још не постоји закон о томе?

ДРАГИШИЋ: Они ће бити кажњени за припремање терористичког напада, јер то постоји као кривично дело у нашем Кривичном закону. Против њих је подигнута оптужница, а суд ће утврдити има ли ту елемената кривичне одговорности. У српски Кривични закон уводи се ново кривично дело где се санкционишу ратовање, регрутовање, припремање и обука, финансирање и пребацивање на ратишта у другим земљама. Очекујем да ће тај закон врло брзо бити усвојен. Јако је важно да државни органи овде и у земљама у окружењу предузимају мере против тог зла. Борба неће бити ни брза ни лака.    

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана