Војин Мијатовић: Штета ће се мјерити милијардама

Марина Чигоја
Војин Мијатовић: Штета ће се мјерити милијардама

У овом тренутку, када је још увијек добар дио територије под водом, веома је незахвално давати било какве процјене о штетама, али сигурно је да ће оне бити више милијарди.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" директор Економског института Бањалука Војин Мијатовић.

- Морамо видјети шта је остало здраво и покушати те капацитете додатно оживјети како бисмо могли да створимо довољно простора и временски, а и новчано, да санирамо оно што је уништено. Значајну улогу сада би требало да одиграју институције БиХ и ентитета и то тако да што прије ступе у контакт са међународним кредиторима и донаторима да видимо на колико помоћи можемо рачунати - истакао је Мијатовић.

* ГЛАС: Колике би, према Вашим процјенама, могле да буду штете настале у поплавама које су задесиле Републику Српску?

МИЈАТОВИЋ: Ово је, недвосмислено, велика катастрофа која нас је задесила. Када говоримо о штетама у економији, још увијек је рано говорити о било чему, али сигурно је да ствари послије овога више неће бити исте. Наши животи, а самим тим и економија, ће стагнирати један врло дуг период. Међутим, требамо сачекати. Након ових удара иде један тежак период, морамо се консолидовати, видјети колике су људске жртве, покушати сагледати материјалне штете, иако сматрам да ће то веома дуго трајати, и видјети на који начин можемо кренути у санацију свега тога. У овом тренутку, када је још увијек добар дио територије под водом, веома је незахвално давати било какве процјене о штетама, али сигурно је да ће се оне бити више милијарди марака.

* ГЛАС: Колико је у свему овоме важна регионална сарадња?

МИЈАТОВИЋ: Сигурно је да ћемо морати регионално сарађивати. Ту првенствено мислим на БиХ, Србију и Хрватску које су такође погођене поплавама. Морамо покушати код међународних кредитора, међународне заједнице добити што повољније аранжмане и што више хуманитарних средстава како би у првом кораку ублажили посљедице, а онда и тражили начин изласка из ове кризе.

* ГЛАС: Свједоци смо да свакодневно пристиже хуманитарна помоћ са свих страна свијета. Колико је у овом тренутку битна међународна помоћ?

МИЈАТОВИЋ: Ово је катастрофа тих размјера да сигурно без интервенције међународне заједнице нећемо моћи да покренемо живот из неке нормалне перспективе. То нам је у овом тренутку све. Помоћ нам је неопходна, прво да би збринули људе који су остали без својих кућа. И овог пута бих апеловао на све да се сагледа колика је ово катастрофа и да се нађе начин за помоћ тим људима. Други корак је обезбјеђивање повољних кредитних линија којима ћемо санирати оно што је уништено. Такође, мора се одмах разговарати о системима за одбрану од поплаве како нам се, не дај Боже, не би поново десила оваква ситуација. Морамо направити врло озбиљан план изласка из ове ситуације, без сујета и било каквих политичких конотација јер ово није вријеме за такве ствари.

* ГЛАС: За ову годину планиран је раст бруто друштвеног производа. Колико ће нас ово што се десило уназадити?

МИЈАТОВИЋ: Ово ће сигурно значајно утицати на сва привредна кретања. У оваквим ванредним околностима тешко је причати о расту. Али, не треба све гледати потпуно црно.   Морамо видјети шта је остало здраво и покушати те капацитете додатно оживјети како би могли да створимо довољно простора и временски, а и новчано, да санирамо оно што је уништено. Значајну улогу сада би требало да одиграју институције БиХ и ентитета и то тако да што прије ступе у контакт са међународним кредиторима и донаторима. Морамо да видимо на колико помоћи можемо рачунати и послије тога направити јасан план санације, прво онога што је неопходно да би људи могли да се врате нормалном животу. Наравно, паралелно са тим, мора ићи опоравак привреде. 

* ГЛАС: Шта би требао бити приоритет у наредном периоду који нас очекује након што се вода повуче?

МИЈАТОВИЋ: Требало би донијети неколико мјера. Морамо видјети шта Влада Републике Српске, са становишта фискалног система, може урадити да помогне тешко погођеним подручјима. Такође, Влада РС треба да позове представнике финансијских институција на састанак како би разговарали о мораторијуму на кредите који су пласирани на поплављеним подручјима. Такође, треба да видимо шта банке још додатно могу, уз помоћ Владе и Инвестиционо-развојне банке РС, да ураде на додатним пласманима како би то дало неки директни утицај на враћање привредне активности. Имаћемо вјероватно случајева да су потпуно уништене производње, али мислим да сада кључну улогу могу одиграти банке које могу дати значајан допринос да покушамо да вратимо привредну активност. Такође, оно што не смијемо дозволити у овом тренутку је драстично повећање цијена и у том смислу морамо превентивно дјеловати.

* ГЛАС: Колико ће нам, по Вашим процјенама, требати времена да се опоравимо?

МИЈАТОВИЋ: Мислим да ће нам минимално требати година само за консолидацију. О опоравку је јако тешко у овом тренутку причати.

Добој

* ГЛАС: Огромне штете претрпејели су и привредници. Гдје је најгоре?

МИЈАТОВИЋ: Нема дилеме да ће Добој бити највећи страдалник ових дешавања и када су у питању људски животи и стамбени фонд, али и привреда. Сигурно је да ћемо, како је то и предсједник РС Милорад Додик рекао, морати размишљати о Добоју како посебној територији. Јако је тешко причати да је у том граду било шта остало, а поготово и колике су штете.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана