Војин Грубач, политички аналитичар, о дешавањима у Црној Гори: Ђукановић лети изнад провалије

Вељко Зељковић
Војин Грубач, политички аналитичар, о дешавањима у Црној Гори: Ђукановић лети изнад провалије

Црногорска власт је усвајањем Закона о слободи вјероисповијести, а онда и хапшењем свештеника и појединих политичких опонената, направила велику и кобну грешку, јер се таквим антиправославним дивљањем догодило моћно расипање гласачког тијела владајућег ДПС-а, сматра политички аналитичар из Никшића, Војин Грубач.

- Дакако, Мило Ђукановић је и даље у стању да репресивним апаратом функционере своје партије држи на “окуп”, али је то немогуће урадити са гласачким тијелом од којег му се бар педесет одсто отргло контроли - каже Грубач додајући како Ђукановић свој лет у провалију сада покушава ријешити глумљењем самоувјерности и оштрином реторике, коју стално појачава, мислећи да грађане и даље може дизати на страх.

Према ријечима овог аналитичара, Ђукановић је осим вјерске изазвао и политичку кризу, гомилајући проблеме у држави брзином свјетлости.

- Умјесто референдума о спорном Закону, он мисли да ће побједа на покраденим изборима бити потврда подршке том ненормалном закону, што је дрска замјена теза и безобразлук. Уколико се деси да и овог пута покраде изборе,  масовни протести ће бити још јачи и обимнији. Не само  вјерски, већ ће се десити и политички. које ће покренути опозиционе партије - истакао је Грубач у интервјуу за “Глас Српске”.   

ГЛАС: Међународне организације годинама упозоравају како је корупција дубоко укоријењена у готово све поре друштва. С друге стране, Ђукановић већ деценијама влада таквом Црном Гором. Како му то полази за руком?

ГРУБАЧ: Рецепт је врло прост - тешка крађа на свим изборима. Ђукановић не дозвољава прочишћавање бирачких спискова на којима има минимум 52.000 фантомских гласача. Црна Гора званично има 620.000 становника, од чега 140.000 малољетника, па бирачки списак не може да има више од 480.000 бирача. Ипак, бирача у садашњем бирачком списку има 532.000,  односно 52.000 фантома. Осим тога, режим има “гласаче” са неколико личних карата, а уочи избора авионима се у Црну Гору “десантирају Бошњаци и Албанци” из иностранства, који су му сигурни гласачи, а који осим бесплатног превоза добијају и  новчану надокнаду. Режим има апсолутну контролу државних медија који даноноћно сатанизују опозицију, а током избора од структура ДПС-а стандардно иде уцјена чиновника свих нивоа и њихових породица и куповина контролора опозиције на гласачким мјестима.

ГЛАС: Да ли очекујете да до 12. јула, до када је Митрополија дала рок, буде повучен спорни Закон?

ГРУБАЧ: Договор је немогућа варијанта! Накарадни Закон о слободи вјероисповијести  је противуставни акт јер крши седам чланова Устава, што значи да је Ђукановић направио пуч, те да он тренутно нелегално обавља своју функцију. Може се закључити да се у Црној Гори завела отворена диктатура без принципа и правила игре. Са режимом који брутално крши Устав немогуће је водити преговоре, а није логично да Црква буде саучесник у гажењу овог највишег државног акта.

ГЛАС: Шта ће бити након овог датума, очекујете ли да власти додатно заоштре односе, те да и војска буде употријебљена?

ГРУБАЧ: Након овог датума ће бити иста ситуација као и сада, гдје Национално координационо тијело за борбу против вируса корона има задатак да рестриктивним и селективном мјерама “законски забрани” литије, док се имовина СПЦ не преведе у државно власништво и брзо не распрода, односно разграби као што се десило са цјелокупним државним власништвом до сада. Задатак тужилаштва је да што више протестаната драконски казни.

ГЛАС: Зашто се међународна заједница отвореније није укључила у рјешавање овог проблема?

ГРУБАЧ: Генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, својевремено је оцијенио да је СПЦ главна пријетња за довршавање посла на Балкану, јер се преко ње шири руски утицај. По тој матрици борбе, против СПЦ је и донесен антиправославни законски акт који у себи носи и опасне елементе шовинистичке подмуклости. Наиме, прије његовог изгласавања режим је потписао посебне уговоре са Светом столицом и ИВЗ којима су се те двије вјерске организације заштитиле од пљачке имовине и мијешања у њихове унутрашње ствари од стране државе. Када су то урадили, режим је политичким посленицима исламске и римокатоличке вјероисповијести рекао - “хајдемо сада сви заједно да изгласамо закон и боримо се против СПЦ”, глумећи како он једнако важи за све религије. Дакле, осим удара на СПЦ ми овдје видимо отворену режију међувјерског конфликта на основама дуплих стандарда.   

ГЛАС: Власт покушава створити утисак да је земља угрожена од стране великосрпске и руске политике. Колико у томе има истине?

ГРУБАЧ: Утицај руске политике је раван нули, јер Кремљ зна да је то простор поклопљен НАТО-ом, па се потпуно искључио из дешавања, јер не жели играти страшило у овој подлој игри. Што се тиче Србије, она је немоћна чак и у вези српских енклава на сјеверу Космета, тако да се и она искључује као фактор на дешавања у Црној Гори. Протестне литије су аутохтони, самоникли покрет православних Срба и Црногораца, величанствена појава духа православног народа којима подршка долази и од истакнутих појединаца из других конфесија. Значи, прије ће бити да режим форсира причу о дестабилизацији да би оправдао своје кршење Устава и добио помоћ од НАТО-а.

ГЛАС: Ђукановић је недавно први пут јавно рекао да је крајњи циљ обнова црногорске цркве и заокруживање црногорског идентита.

ГРУБАЧ: Режим већ има регистроване двије псеудоправославне квазицрногорске цркве, од којих једну води Мираш Дедеић, а другу Лав Лајовић. Оне су формиране уз помоћ псеудоправославних цркви Италије, што је очита језуитска прича. Како су оне пропале, јер су вјештачке творевине и немају вјерника, шеф режима је најавио стварање своје партијске цркве. Недавно се догодио сусрет митрополита Амфилохија, те епископа Јоаникија и Атанасија са Ђукановићем и премијером Душком Марковићем. Режим је њима дао непристојну и шокантну понуду да СПЦ у Црној Гори буде филијала, некаква играчка којом ће управљати ДПС.

ГЛАС: Ђукановић говори и о заокруживању црногорског идентита.

ГРУБАЧ: Шеф режима пројектује некакав скаредни “нови идентитет” на основама кршења Устава који јамчи и штити идентитет грађана. Дакле,  идентитет не може и не смије “да се гради” силом државе, већ само констатује и поштује. Идентитет је слојевита категорија. То је стечена категорија сплетом историјских околности, којој је додато право сваког грађанина да слободно себе дефинише како год пожели. Рецимо, у Црној Гори, и Срби и Црногорци данас масовно излазе на молебане и литије и одбацују двије параправославне режимске цркве. Православни народ у Црној Гори језик назива одредницама - српски или црногорски, али одбацује режимски пројекат такозваног “црногорског језика” којег је водио опскурни Аднан Чиргић. Тај “црногорски језик”, којег су правила двојица хрватских лингвиста који су средње школовање завршили у фрањевачким школама, што није случајно, једнако су одбацили српски и црногорски лингвисти у Црној Гори као вјештачку творевину, анахрону, с јако израженим кроатизмима.   

ГЛАС: А шта каже историја?

ГРУБАЧ: Што се тиче историјског насљеђа, у Краљевини Црној Гори, краљ Никола и народ су себе дефинисали чистим и правим Србима три вјере: православне, исламске и римокатоличке, који говоре српским језиком. Куриозитет је да су и Албанци римокатолици, такође тада третирани Србима који су “заборавили српски језик игром историјских околности”.  Црногорац је била наднационална одредница, јако моћна, јер је носила ореол славе и односила се само на православни дио становништва. Такво самодефинисање је било и послије 1918. једнако код свих - бјелаша, зеленаша и комуниста све до 1945. године, Зато се без проблема, општом вољом православног народа Црне Горе 1920. десило природно стапање Православне митрополије црногорске, Карловачке патријаршије и Београдске митрополије у СПЦ. Ђукановић сада говори како се 1918. и 1920. десило “укидање црногорске цркве” и да је “СПЦ окупаторска црква”, што у црногорској историји никад нико није изрекао. То никад није рекао чак ни екстремни црногорски политичар Секула Дрљевић, који је своју каријеру завршио у НДХ, што је најбољи показатељ какав идеолошко искичмљени режим данас влада.

ГЛАС: Како коментаришете то што власт никада није реаговала на отворене претензије појединих хрватских политичара ка дијеловима црногорске територије?

ГРУБАЧ: Није реаговао на отворене или увијене претензије које долазе из Хрватске или Албаније зато што у њима види савезнике за контролу православног народа Црне Горе. Стратешки циљ Ђукановића је владање Црном Гором против воље већине православних Срба и Црногораца. Недавно је предсједник Хрватске допутовао у Црну Гору ратним бродом “Омиш”,  а хрватски “експерт” Давор Ђенеро је рекао да је тиме послата јасна политичка порука, наводећи да “Хрватска разумије да је Црна Гора у тешкој ситуацији, а да притисак Србије никад није био овако отворен”.

Референдум о закону

 

ГЛАС: Зашто власт не распише референдум о спорном закону?

ГРУБАЧ: Анкете показују да га одбацује 80 одсто грађана Црне Горе, углавном православаца. Неопходно је прочистити бирачке спискове, а потом закон дати на референдум. Сумње нема да би тај закон 90 одсто Срба и Црногораца одбацило. То шеф режима зна, па искључује ту варијанту. Дакако, тај закон би био на одвојеној референдумској провјери, о њему би посебно гласали грађани исламске и римокатоличке вјероисповијести. Они би одредили да ли су за овакав закон или за посебне уговоре који је држава склопила са ИВЗ, односно, Светом столицом. Нико не сумња да би и они са процентом 99,99 одсто њега одбацили.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана