Вла­ди­мир Рај­чић: Србија мора да се одужи Николи Тесли

Сандра Кљајић
Вла­ди­мир Рај­чић: Србија мора да се одужи Николи Тесли

Ни­ко­ла Те­сла за­слу­жу­је нај­боље и филм "Те­сла, вла­дар све­та" ће се ра­ди­ти та­ко. Пре­ма буџету ко­ји је пре­дви­ђен, као и пре­ма глум­ци­ма и ве­ли­ким хо­ли­вуд­ским сту­ди­ји­ма ко­ји су укључе­ни, овај фил­мски про­је­кат ће ста­ти ра­ме уз ра­ме са огро­мним свет­ским спе­кта­кли­ма.

Ка­же то у ин­тер­вјуу за "Глас Српске" глу­мац и про­ду­цент Вла­ди­мир Рај­чић, чи­ја про­ду­цен­тска ку­ћа "V.P.R.Studios" сто­ји иза фил­ма "Те­сла, вла­дар све­та", а чи­је се сни­мање с нес­трпљењем оче­ку­је.

- Сни­мање је тре­ба­ло да по­чне пре пар ме­се­ци, ме­ђу­тим на сву мо­ју ини­ци­ја­ти­ву, због ве­ли­ког тру­да ко­ји сам уло­жио да убе­дим све око се­бе да би се сни­ма­ло баш у Срби­ји, по­че­так сни­мања је по­ме­рен за пар ме­се­ци. У овом тре­нут­ку се че­ка на фи­нал­ни до­го­вор са Вла­дом Срби­је, а на­дам се да ће све ве­ома брзо би­ти ре­ше­но - ка­же Рај­чић.

Аме­ри­чка глу­ми­ца Ло­ли­та Да­ви­до­вич глу­ми­ће мај­ку Ни­ко­ле Те­сле, док је го­то­во са­свим си­гур­но да ће филм ре­жи­ра­ти Мај­кл Њуел, ре­ди­тељ фил­мо­ва о Ха­ри­ју По­те­ру. Ко ће игра­ти гла­вну уло­гу, за са­да је и даље тај­на, ко­ју Рај­чић још не от­кри­ва.

- Ја ли­чно, као Ни­ко­лу Те­слу ви­дим Да­ни­је­ла Деј Лу­иса и Крис­ти­ја­на Беј­ла, али опет ће­мо да ос­та­ви­мо то као ма­лу мис­те­ри­ју - на­гла­ша­ва Рај­чић.

* ГЛАС: Ка­да мо­же­мо да оче­ку­је­мо по­че­так сни­мања фил­ма о Ни­ко­ли Те­сли?

РАЈ­ЧИЋ: Сни­мање је тре­ба­ло да по­чне пре пар ме­се­ци, ме­ђу­тим, на сву мо­ју ини­ци­ја­ти­ву, због ве­ли­ког тру­да ко­ји сам уло­жио да убе­дим све око се­бе да би се сни­ма­ло баш у Срби­ји, по­че­так сни­мања је по­ме­рен за пар ме­се­ци. Е сад ту до­ла­зи оно што је ма­ло ком­пли­ко­ва­но, за­то што се у овом тре­нут­ку све ос­та­ле земље у окру­жењу у ко­ји­ма се сни­ма­ју ве­ли­ки фил­мо­ви као што ће би­ти овај, ну­де да, ако Срби­ја не учес­тву­је у про­је­кту, филм сни­ма код њих. У овом тре­нут­ку се че­ка на фи­нал­ни до­го­вор са Вла­дом Срби­је, а да бу­дем ис­крен не знам ко­ли­ко ћу ду­го мо­ћи да све држим под кон­тро­лом, јер ус­ко­ро мо­ра­ју да се до­не­су ко­на­чне одлу­ке по­што је ве­ли­ки по­сао пред на­ма. Ви сте си­гур­но чу­ли, а и чи­та­ли о то­ме шта овај про­је­кат зна­чи за Срби­ју. У овом тре­нут­ку сви сво­ја­та­ју Те­слу и хо­ће да се овај про­је­кат ра­ди код њих, одно­сно да се не сни­ма у Срби­ји. До са­да смо дос­та то­га ура­ди­ли и сти­гло се ве­ома да­ле­ко са про­је­ктом, али је ос­та­ло још дос­та то­га да се ура­ди. Стал­но по­нављам да је филм боље не ра­ди­ти ако се не ра­ди до са­вршен­ства.

* ГЛАС: Ка­же­те да филм о Те­сли има сми­сла са­мо ако се сни­ми у Срби­ји?

РАЈ­ЧИЋ: Увек изјављујем да ствар­но не­ма сми­сла ако се ово не ра­ди у Срби­ји, Те­сли се ба­рем то­ли­ко ду­гу­је. Ипак, ако се де­си не­што што је ван мо­је мо­ћи, же­лим да сви зна­ју да ни­је би­ло до ме­не и да сам ја све ура­дио да се ово ра­ди баш у Срби­ји... Ипак, на­дам се да до то­га не­ће до­ћи, ма­да мо­рам да ка­жем да сни­мање у Срби­ји ни­је за­врше­на ствар, али на­дам се да ће би­ти за­врше­на ве­ома брзо и да ће се ко­на­чне одлу­ке ве­ома брзо до­не­ти. Уз све то та­да ће­мо зна­ти и фи­нал­не ло­ка­ци­је сни­мања.

* ГЛАС: Ме­ди­ји су от­ка­ко је на­јављено сни­мање фил­ма спе­ку­ли­са­ли са не­ко­ли­ко име­на ка­да је ри­јеч о уло­га­ма. Ви сте пот­врди­ли да ће у фил­му си­гур­но глу­ми­ти Ло­ли­та Да­ви­до­вич. Да ли је де­фи­ни­ти­вно одре­ђе­но ко ће има­ти гла­вне уло­ге у фил­му?

РАЈ­ЧИЋ: Ло­ли­та ће де­фи­ни­ти­вно глу­ми­ти у фил­му. Она игра мај­ку Ни­ко­ле Те­сле. Има ту још пар уло­га ко­је су већ по­дељене, али због уго­во­ра не смем мно­го о то­ме да при­чам, а и не бих во­лео да се ме­шам ре­жи­се­ру у њего­во по­сао јер ће баш он би­ти тај ко­ји ће до­не­ти фи­нал­не одлу­ке. Ја ли­чно, као Ни­ко­лу Те­слу ви­дим Да­ни­је­ла Деј Лу­иса, ко­ји је упра­во до­био "Ос­ка­ра" за уло­гу Лин­кол­на, ис­то та­ко и Крис­ти­ја­на Беј­ла, али опет ће­мо да ос­та­ви­мо то као ма­лу мис­те­ри­ју. Боље је ка­да се при­ча о то­ме и сви не­што на­га­ђа­ју и изно­се сво­ја мишљења па на кра­ју бу­де изне­на­ђење.

* ГЛАС: Ко је све по­држао филм?

РАЈ­ЧИЋ: Лис­та ус­та­но­ва, ин­сти­ту­ци­ја, по­је­ди­на­ца и свих ос­та­лих је огро­мна, ту се чак на­ла­зе и ве­ли­ке ком­па­ни­је ко­је је Те­сла за­ду­жио. Мој до­бар при­ја­тељ, гра­до­на­чел­ник Чи­ка­га Рам Ема­ну­ел дао је пу­ну по­дршку про­је­кту, пред­сје­дник Оба­ма се ли­чно ра­спи­ти­вао за про­је­кат, на­ша црква је да­ла бла­го­слов про­је­кту, ге­не­рал­ни се­кре­тар УН Бан Ки Мун је дао по­дршку. Лис­та оних ко­ји су ста­ли иза сни­мања фил­ма је огро­мна. Ипак, ве­ома је ва­жно да је Срби­ја, па чак и Ре­пу­бли­ка Српска бу­ду укључе­не у ова­кво не­што и бу­ду део ова­ко ве­ли­ког и зна­чај­ног про­је­кта. Овај про­је­кат је ако ни­шта дру­го пе­чат ко­ји ће ос­та­ти за­увек ту.

* ГЛАС: На­јављено је да ће филм би­ти ви­со­ко­буџе­тни и ре­али­зо­ван у 3D те­хни­ци, и да ће обу­хва­ти­ти ско­ро ци­је­ли Те­слин жи­вот?

РАЈ­ЧИЋ: Чис­то као при­каз ве­ли­чи­не про­је­кта, на­во­дим са­мо не­ке ре­жи­се­ре и глум­це ко­ји су ап­со­лу­тно ра­спо­ло­же­ни да учес­тву­ју у про­је­кту, а ко­ји су ује­дно и мо­ји до­бри при­ја­тељи: про­ду­цент и ре­жи­сер Пи­тер Берг, Крис­ти­јан Бејл, Те­ри Ги­ли­јам, До­ми­ник Се­на, Ни­ко­лас Кејџ, Мар­тин Шин, Ме­ган Фокс, Џеси­ка Ал­ба, Џеси­ка Бил, Ло­ли­та Да­ви­до­вич, Ста­на Ка­тић и још мно­ги дру­ги. Од на­ших глу­ма­ца ту је Ра­де Шер­беџија ко­ји ће игра­ти оца Ни­ко­ле Те­сле. Же­лим да укључим што ви­ше на­ших људи у овај про­је­кат. Ово што сам ре­као до­вољно го­во­ри да се ра­ди о ве­ли­ким свет­ским име­ни­ма и звез­да­ма. Ни­ко­ла Те­сла за­слу­жу­је нај­боље и овај филм ће се ра­ди­ти та­ко. Стра­ни ме­ди­ји су пи­са­ли о то­ме ов­де у САД, као и нај­по­зна­ти­ји фил­мски ма­га­зин "Холлџњоод Ре­пор­тер," ко­ји је на на­сло­вној стра­ни обја­вио да Срби­ја сни­ма филм о сла­вном нау­чни­ку. И Би-Би-Си и Си-Ен-Ен су изве­шта­ва­ли о то­ме. Пре­ма буџету ко­ји је пре­дви­ђен, као и пре­ма глум­ци­ма и ве­ли­ким хо­ли­вуд­ским сту­ди­ји­ма, овај фил­мски про­је­кат ће ста­ти ра­ме уз ра­ме са огро­мним свет­ским спе­кта­кли­ма ко­ји за­слу­же­но до­би­ја­ју на­гра­де "Ос­кар" и "Зла­тни гло­бус". На­име, ово је про­је­кат у ко­јем се као у рет­ко ком огро­мном хо­ли­вуд­ском про­је­кту су­сре­ћу ис­то­ри­ја, нау­чна са­знања, атра­кти­вност епо­хе и го­то­во вол­ше­бна мо­гу­ћност пре­та­кања све­га на­ве­де­ног у нај­са­вре­ме­ни­ји спе­ктакл у ко­ји је укључе­на нај­са­вре­ме­ни­ја ЦГИ те­хно­ло­ги­ја, те укус фил­ма ко­ји иако за­чињен 19. ве­ком, пра­кти­чно по­ме­ра гра­ни­це уме­тнос­ти ка 22. ве­ку, баш као што је и Ни­ко­ла Те­сла сво­јом ге­ни­јал­нош­ћу по­ме­рио чо­ве­чан­ство не­ко­ли­ко ве­ко­ва уна­пред.

* ГЛАС: Ка­ко сте до­шли на иде­ју да сни­ма­те филм о Те­сли? Ка­ко Ви до­живљава­те Те­слу?

РАЈ­ЧИЋ: Као што у це­лом све­ту сви по­шту­ју и ве­ли­ча­ју сво­је ве­ли­ка­не ко­ји су пе­чат је­дне на­ци­је, сма­трам да је нај­ло­ги­чни­је, нај­при­ро­дни­је, а у са­дашњем ис­то­риј­ском тре­нут­ку и нај­по­тре­бни­је да на­ша држа­ва прва лан­си­ра та­кав гран­дио­зни про­је­кат и у бу­ду­ћем пе­ри­оду у све­ту ос­та­не упа­мће­на упра­во по то­ме, на­ро­чи­то што има­мо са­знања да го­то­во све држа­ве у ко­ји­ма је Те­сла бо­ра­вио има­ју сли­чне иде­је и же­ле да при­сво­је "на­шег" Ни­ко­лу Те­слу. У са­вре­ме­ном све­ту го­то­во да не пос­то­ји бољи мар­ке­тинг за држа­ву и њен на­род. Сма­трам да је са­свим нор­мал­но и при­ро­дно да и на­ша држа­ва тре­ба да се оду­жи је­дном ве­ли­ка­ну, а на овај на­чин гра­ди свој имиџ и ос­та­ви сво­јим по­ко­лењима је­дан свет­ски спе­ктакл, ве­ли­ко де­ло ко­јим ће се по­но­си­ти и пре­но­си­ти га из ге­не­ра­ци­је у ге­не­ра­ци­ју. Иде­ја мо­је про­ду­кциј­ске ку­ће је да упра­во у част Ни­ко­ле Те­сле одре­ђе­ни про­це­нат од при­хо­да фил­ма у це­лом све­ту упра­во чи­ни за­че­так фон­да "Ни­ко­ла Те­сла" ко­ји ће се ба­ви­ти по­ма­гањем угро­же­ним људи­ма. С об­зи­ром на при­ро­ду Те­сли­ног жи­во­та и ра­да, ко­ји ни­је био обе­ле­жен ма­те­ри­јал­ним бо­гат­ством, ово је при­ли­ка да њего­ву бес­мртност при­ка­же­мо и кроз наш за­је­дни­чки ху­ма­ни­тар­ни рад.

* ГЛАС: Шта Вам је још у пла­ну по­ред фил­ма о Те­сли?

РАЈ­ЧИЋ: Сле­де­ћи про­је­кат о ко­јем већ ду­го вре­ме­на ра­змишљам и пра­вим пла­но­ве јес­те филм о Бо­ју на Ко­со­ву, јер ја до­ла­зим из Пе­ћи, са Ко­со­ва и Ме­то­хи­је, и тај про­је­кат ће ми мно­го зна­чи­ти чак и ми­слим да га на­зо­вем "1389". Али о то­ме ће­мо по­сле Те­сле да при­ча­мо. У сва­ком слу­ча­ју, то ће би­ти та­ко­ђе ве­ли­ки про­је­кат.

* ГЛАС:Игра­ли сте по­ред глу­ма­ца као што су Вал Кил­мер, Ро­берт Да­уни Џуни­ор, Берт Реј­нол­дс, Клинт Ис­твуд...Ко је на Вас ос­та­вио по­се­бан ути­сак и за­што?

РАЈ­ЧИЋ: Са не­ким од ве­ли­ких хо­ли­вуд­ских име­на пос­тао сам и при­ја­тељ, а сви су они ве­ома ва­жни за ме­не јер сам од сва­ког на­учио по­не­што. Ипак, нај­ја­чи ути­сак су на ме­не ос­та­ви­ли Клинт Ис­твуд и Ро­берт Да­уни Џуни­ор јер се обо­ји­ци ди­вим због на­чи­на ра­да, а од њих сам до­био ве­ома до­бре са­ве­те ко­ји су ве­ома ва­жни у све­ту фил­ма.

Био­гра­фи­ја

Вла­ди­мир Рај­чић ро­ђен је 1973. го­ди­не у Пе­ћи. По­сли­је за­врше­не ги­мна­зи­је, упи­сао је сту­ди­је по­ли­ти­чких на­ука и фи­нан­си­ја, али га је пут одвео у Аме­ри­ку, а 1995. го­ди­не, де­фи­ни­ти­вно се се­ли у Чи­ка­го. Та­мо упи­су­је и за­врша­ва шко­лу глу­ме.

Глу­мио је у фил­мо­ви­ма "Дје­вој­ка од ми­ли­он до­ла­ра", "Мис тај­ни агент 2", се­ри­ја­ма "Мјес­то зло­чи­на - Ма­ја­ми", "Очај­не до­ма­ћи­це", "Ди­ви­зи­ја", "Монк"…

С бра­том Пре­дра­гом Рај­чи­ћем осно­вао је про­ду­цен­тску ку­ћу "V.P.R.Studios", а про­ду­цент је и сце­на­рис­та фил­ма "Српски ожиљци".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана