Владимир Павићевић: Литије су биле звјездани моменти црногорског грађанства

Александар Стојановић
Владимир Павићевић: Литије су биле звјездани моменти црногорског грађанства

Традиција Црногораца је таква да онај ко изгуби треба одмах да честита побједнику. Било би црногорски и чојски да господин Ђукановић без двоумљења и јавно честита побједницима на овим изборима и да у најкраћем року за мандатара нове реформске владе предложи кандидата који буде имао подршку три побједничке листе.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” предсједник подгоричког Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић.

- Резултати избора су чисти као суза. Три опозиционе листе побиједиле су на овим изборима и ДПС Мила Ђукановића је послије тридесет година развлашћен - додао је он.

Павићевић је на недавно одржаним изборима у Црној Гори учествовао на листи “Мир је наша нација” Алексе Бечића. Широј јавности познат је као бивши посланик у Скупштини Србије и потпредсједник Нове странке Зорана Живковића, а након повратка у Црну Гору 2017. године изабран је за предсједника Црногорске странке. Дипломирао је на тему “Грађанска непослушност у савременој политичкој теорији” на Факултету политичких наука у Београду, гдје је касније радио као асистент и доцент.

ГЛАС: Постоји ли могућност да Ђукановић институционално, у оквиру својих надлежности блокира формирање нове власти?

ПАВИЋЕВИЋ: Не постоји могућност, ни институционална ни ванинституционална да се спријечи формирање нове демократске владе. Ствар је ријешена, развластили смо ДПС Мила Ђукановића и Црну Гору ћемо да усмјеримо ка пуној примјени великим идеалима владавине права, слободе, једнакости и напретка.

ГЛАС: Заједничко побједничким коалицијама је да желе смијенити ДПС, али у многим погледима постоје различити ставови. Мислите ли да је могуће брзо направити експертску владу и да ће нова већина успјешно превазићи различита виђења одређених питања?

ПАВИЋЕВИЋ: Све што су представници ове три побједничке листе на изборима у Црној Гори до сада радили било је без грешке. Уочи избора формиране су три логичне колоне, постојао је прећутни договор о узајамном ненападању, опозиционе колеге су показивале солидарност у случајевима репресије бившег режима према било коме и обезбијеђен је пуни надзор и контрола изборног процеса. Дан након избора постигнута је пуна сагласност око четири принципа функционисање нове демократске власти, позвали смо и представнике националних заједница да учествују у будућој влади и најавили формирање експертске владе. Упркос разликама, одлично функционишемо зато што нас снажно везује заједничко усмјерење ка добру свих грађана Црне Горе. То ће тако и да остане.

ГЛАС: Једном приликом сте цитирали Данила Киша када сте рекли да је друштво у Црној Гори скамењено. Можете ли то појаснити, шта сте под тим мислили?

ПАВИЋЕВИЋ: Одговарајући на питање новинара који се интересовао за онај дио његовог поријекла који се тиче Црне Горе и Црногораца и говорећи о црногорском друштву Данило Киш је употребио кованицу “скамењено друштво”. Разумио сам да жели да каже да је ријеч о друштву које није склоно промјенама или у којем се промјена страшно споро дешава, па и кад се деси, да се то скоро и не види. Отуд је оно скамењено у својим навикама и обичајима. Занимљиво је то његово запажање. Када се тиче актуелне политичке ситуације у Црној Гори, на овим изборима десила се историјска промјена, први пут у историји Црне Горе дешава се демократска промјена власти. Данило Киш би данас био поносан нарочито због тога што је и он сам био борац против ауторитарних, аутократских и тоталитарних тенденција и идеологија. А у Црној Гори смо управо развластили једну аутократску структуру каква није приличила савременим европским државама.

ГЛАС: Ко стоји иза недавних дешавања у Пљевљима, када су забиљежени напади на вјернике муслиманске вјероисповијести? Да ли се на тај начин покушава изазвати тензија, како би се довело у питање ново стање на политичком небу Црне Горе?

ПАВИЋЕВИЋ: Одмах смо осудили сваки појединачни инцидент који се десио. Наши људи су отишли да бране светиње наше браће Бошњака и Муслимана, као што смо учествујући у литијама бранили православне светиње. Ми смо браћа, свака џамија, сваки православни храм и свака катедрала мора бити једнако чувана. Симптоматично је да полиција још увијек није идентификовала ни једног нападача на објекте и то је код грађана Црне Горе створило сумњу да иза свега стоји ДПС. То је странка која се у ових тридесет година владања препознаје по политици подстицања и продубљивања подјела и свађе међу људима. Зато је за све грађане Црне Горе веома добра вијест да се десила промјена власти.

ГЛАС: Ђукановић је помињао троугао Београд-Бањалука-Подгорица. Какав је то троугао, има ли у тој причи истине?

ПАВИЋЕВИЋ: То је питање његове имагинације. Константа његове политике је креирање замишљеног непријатеља од којег он треба нешто и некога да брани. Та политика свађалаштва, мржње и непријатељства коју је сам осмишљавао му је нажалост у дугом периоду доносила резултате. Грађани Црне Горе су га коначно прочитали и дали шансу оним политичким формацијама којима је највећа вриједност мир, који су привржени великом начелу владавине права и који Црну Горе виде као савремену, просвећену, демократску и цивилизовану европску државу. Поносан сам што сам и сам учествовао на овим изборима и допринио великој побједи.

ГЛАС: Да ли је Србија и на који начин утицала на изборе, за шта је оптужује Ђукановић?

ПАВИЋЕВИЋ: Мени је увијек у односима између држава кључно како се постављају формални центри. Учествовао сам у кампањи за ове изборе у Црној Гори и пратио одакле и какве поруке стижу. Званични Београд био је уздржан и мислим да је то било добро, док је Мило Ђукановић, подстичући антисрпске сентименте, подгријавао атмосферу тензија и подјела. Казнили су га грађани свих вјера и нација. Против њега гласали су на овим изборима и Црногорци и Срби и Албанци и Бошњаци и Муслимани и Хрвати. Одговорност за пораз је искључиво Ђукановићева.

ГЛАС: Чланица ваше коалиције рекла је да су одбраном светиња у Црној Гори, одбрањене светиње на Косову, Македонији, а у будућности и у БиХ и тиме очуван православни дух Срба у региону. Слажете ли се са тим? Да ли су се у Црној Гори браниле светиње у читавом региону?

ПАВИЋЕВИЋ: Литије које смо имали у Црној Гори биле су звјездани моменти црногорског грађанства. У њима су учествовали грађани свих вјера и нација јер се знало да је атак Мила Ђукановића на светиње православних вјерника атак и на џамију и на катедралу и на синагогу. Грађани свих вјера и нација су се ујединили у одбрану уставних права вјерника и вјерских заједница и заштити принципа одвојености вјерских заједница од државе. Као што смо бранили православне храмове, једнако ћемо бранити и чувати и светиње Муслимана и Бошњака у Црној Гори и светиње католика и свих вјерских заједница.

ГЛАС: Како оцјењујете двоструке аршине и дволичност дијела међународне заједнице о питањима Републике Српске и КиМ?

ПАВИЋЕВИЋ: Најпрецизније ћу да Вам кажем, један од спољнополитичких приоритета Црне Горе треба да буде развијање добросусједских односа и најбољих могућих односа са БиХ. То значи да и наше везе са Републиком Српском треба да буду најбоље могуће уз пуно поштовање независности и територијалног интегритета БиХ. Када је ријеч о косовском питању, сви прате преговарачки процес двије стране који се одвија уз посредовање Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Што у тим преговорима договоре двије стране, то треба подржати.

ГЛАС: Да ли је могуће рјешење косовског питања?

ПАВИЋЕВИЋ: Политика се у суштини тиче рјешавања проблема. Уколико постоји добра воља, не постоји проблем који је немогуће ријешити.

Подршка из Српске

ГЛАС: Како оцјењујете подршку одбрани права СПЦ која је долазила из Републике Српске?

ПАВИЋЕВИЋ: Постоје нека добра која су универзална и постоје неке неправде на које се не смије остати нијем. Подршка коју су и људи из Републике Српске пружали нашој борби за универзалне принципе на којима почивају просвећена друштва, за наша уставна права  и за идеале демократских друштава је велика. Она је дио шире глобалне подршке просвећених појединаца, група и друштава нашој борби за правду и право.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана