Велимир Абрамовић, публициста и истраживач: Теслин ум је дјеловао као природа

Александар Стојановић
Велимир Абрамовић, публициста и истраживач: Теслин ум је дјеловао као природа

Цела наша данашња информатичка цивилизација и све телекомуникације су засноване на три патента која је Никола Тесла представио још крајем 19. века. То подразумева даљинско управљање, бежични пренос сигнала и енергије и логичко коло. Тако да цела наша цивилизација је зависна од Тесле.

Рекао је ово публициста, универзитетски професор и истраживач лика и дјела Николе Тесле Велимир Абрамовић говорећи за “Глас Српске” поводом 165. годишњице од рођења вјероватно највећег ума човјечанства, српског научника Николе Тесле.

- Теслина теорија не постоји, јер је он радио као природа. Дакле, природа не објашњава ништа, има само експеримент. Бог је божански експериментатор, а људи су теоретичари који не разумеју божанске експерименте, него се питају о томе шта је шта, па ако нешто схвате могу да имитирају - истакао је Абрамовић.

Он је написао три књиге о животу, лику и дјелу Николе Тесле. Докторирао је на тему “Проблем континуитета у природној филозофији Лајбница и Бошковића” на Универзитету у Скопљу, а бивши је професор теорије филма и предмета Концепти времена, простора и материја у природним наукама на Универзитету Уметности. Од 1992. године оснивач је и главни уредник научног магазина “Теслиана”. Године 2001. оснива приватну филозофску школу “Институт за науку о времену” у Барајеву. Уредник је научног и филозофског магазина “Делфис” који излази у Москви.

ГЛАС: Једном приликом сте рекли да “наука каска за Теслом? Шта сте под тим мислили? Да ли је он заиста највећи ум човјечанства?

АБРАМОВИЋ: Мислим да да. Зашто? Зато што је његова комплетна технологија заснована на вибрацији и резонанци. А резонанца је заправо технички појам, друго име за синхронизитет, односно истовремености. Тако да је логички кључ комплетне Теслине резонантне технологије заправо време. Он то не помиње, али се види из његове математике коју примењује, да је он само рачунао синхронизитете и кад су у питању велики потенцијали и кад је у питању бежични пренос енергије и сигнала и кад је у питању даљинско управљање те снабдевање слободном енергијом читаве планете. Дакле, то је етарска технологија која мора да се поново почне проучавати. Хоћу да кажем, да ми Теслину етарску науку тек треба да схватимо, то је заправо наука 21. и 22. века. То је неправедно било запостављено, али ће у будућем времену бити главни ослонац нове физике.

ГЛАС: Шта подразумијева етарска технологија?

АБРАМОВИЋ: Тесла је радио све своје експерименте на бази етра, а његови експерименти су апсолутно најбољи икада изведени у историји експерименталне физике и најзначајнији. Први став роботике, даљинско управљање, то је Теслин патент из 1896. године. То је 19. век! Затим други патент, то је бежични пренос сигнала и енергије 1899. године и логичко коло које се користи у свим компјутерима, хардверима и у свим дигиталним системима које користи вештачка интелигенција. То су све његови патенти из 19. века. Цела наша информатичка цивилизација данашња и све телекомуникације су засноване на та три патента, укључујући, рецимо, и спуштање сонде на Марс. Како бисте без даљинског управљања спуштали сонду на Марс?

ГЛАС: Неки кажу да Тесла заправо није ни био човјек. Како ви гледате на то, да ли је могуће да је био “са друге планете”?

АБРАМОВИЋ: Он је у ствари, по езотеријској номенклатури специјалног теозофа, археј. То су бића по егзистенцији изнад људи. Имате људе, па анђеле, па арханђеле и археје. Они су изнад арханђела и они су на размеђу цивилизација. Тесла је завршио цео класични низ цивилизација заснованих на простору и отворио цивилизацију засновану на времену. Научници су рекреатори, а не креатори. То је одговор онима који тврде да ми од Тесле правимо некакво божанство. Не, није о томе реч. Он је само генијалан научник чији је ум радио као природа. То је Кантова дефиниција генија.

ГЛАС: Да ли је он заиста видио много даље од 21. вијека? Видимо да поједини научници сада откривају неке ствари које је Тесла патентирао прије 100 и више година.

АБРАМОВИЋ: Најновије је валвуларна цев. То је цев кроз коју течност, флуид или гас може да протиче само у једном смеру. То је врло битно. Цев нема никаквих покретних делова, тако да је идеална за штанцовање, једноставно се користи и нема хабања. То су тек сад открили за нафту, гас и много тога.  А потпуно су заборавили да је Тесла то давно патентирао.

ГЛАС: Око њега је било много интрига. Проглашаван је лудаком, чудаком и да је причао са ванземаљцима... Какав је Ваш став по том питању, да ли је имао комуникацију са неким ван ове планете?

АБРАМОВИЋ: Сваки генијалан човек обичном свету изгледа као неко ко је прешао црту нормалности. Можемо тако рећи да су лудаци и Леонардо да Винчи, Микеланђело, Моцарт, Ван Гог и многи други. Нема ко није луд, а ко је направио нешто, не само у науци, него и уметности. Међутим, Тесла је живио јако рационално, само је много радио.

ГЛАС: Какве детаље сте открили око његовог једног радног дана?

АБРАМОВИЋ: Он је радио преко 20 сати дневно, јер је извежбао спавање у малим етапама. Био је у стању да за 15 до 20 минута има од четири до осам РЕМ фаза. Тако да, у суштини, Тесла је био у стању да за 15 минута одспава осам сати. Он је то могао извежбати, то није нека његова специфичност. Тако је могао све време да визуелизира у својој умној лабораторији природне законе у облику апарата. Тиме се објашњава тако велики број патената.

ГЛАС: Колико је имао патената Тесла?

АБРАМОВИЋ: Имао је 118 основних патената који су практично кључни за нашу цивилизацију, а укупно са изведеним патентима око 700. Дакле, то су они патентни који су настали на основу тих његових идеја.

ГЛАС: Било је доста интрига и око тога гдје су завршили његови списи и важни документи. Имате ли ту каква сазнања?

АБРАМОВИЋ: Имам прецизна сазнања, јер сам два и по месеца проучавао баш ту тему у Вашингтону. Овај један део који је ФБИ фотографисао, а који је био у бироу за странце, завршио је у музеју у Београду. Ради се о 37.000 научних докумената који су у музеју, који нису ни проучени, ни објављени. Бар то нису учинили наши научници.

ГЛАС: А да ли је нешто остало у САД?

АБРАМОВИЋ: Да. То је оно што је остало после његове смрти у соби хотела “Њујоркер”, то је узела америчка војска. Постоје сведочења Мирка Марковића, генерала НКВД-а, нашег човека, али који је био у то време у Питсбургу. Присуствовао је томе и о томе постоје подаци у његовим мемоарима. Како је објашњено, то су биле две собе, везани апартман са великом гардеробом која је била пуна разних апарата. Он је, дакле, експериментисао и у хотелу. Били су ту велики ормари у којима су били технички цртежи А3 формата и велики сеф са чувеном црном књижицом где је писао најтајније своје експерименте који су могли да се искористе у војне сврхе. Дакле, све то заједно је америчка војска изнела и однела.

ГЛАС: Шта се десило са тим документима? Зна ли се њихова судбина касније?

АБРАМОВИЋ: На конференцији на Јалти 1945. године је донесена одлука да се, што је био један од додатака јалтске декларације о тајним оружјима, та документација, коју су узели Американци, подели на четири владе, односно проследи Русима, Енглезима и Канађанима. Тако да су све четири владе добиле та документа, али уз договор ко ће шта да узме.

ГЛАС: Зна ли се ко је шта узео?

АБРАМОВИЋ: САД су узеле ХАРП системе за климатска оружја и то видимо да се и данас користи. Код нас је то пробано 1914. године у Обреновцу. Руси су добили геофизичка оружја, која се односе на померање тла. Енглези су, углавном, узимали све оно за шта су сматрали да води слободној енергији и вештачкој интелигенцији и ишли су на то да развију више облике неуронаучних испитивања на основу Теслиних запажања на релацији мозак – мозак. А Канада је добила онај део ХАРП система који се односи баш специјално на снежне олује.

ГЛАС: А шта је завршило у Југославији?

АБРАМОВИЋ: Теслине научне белешке, оних 37.000 докумената. Али, у музеју од девет стално запослених људи, немате нити једног електроинжењера. То је све блокирала енглеска служба под изговором да је у питању “српска брљотина”. Међутим, није то у питању, него је директно блокиран рад.

ГЛАС: Хоћете да кажете да је енглеска служба зауставила рад на изучавању Теслиних списа?

АБРАМОВИЋ: Пазите, то је нова наука. Ви можете да промените научну парадигму у комплету. Не само једну науку, на пример физику, него последично, по систему домина, ви морате да мењате и однос према математици. Тесла је имао своје емпиријске формуле и потпуно другачију математику од Максвела. Он је, на пример, увео појам поља и радио на бази Фарадеја. Али из његових једначина не може да се изведе обртно магнетно поље. Теслина наука се не заснива на тој математици.

ГЛАС: А каква је улога његовог рођака Саве Косановића?

АБРАМОВИЋ: Он је, у ствари, добио комплетно Теслино наслеђе као личну заоставштину. Теслини побочни наследници су потписали Сави Косановићу да се одричу свог дела, тако да је он добио све. Он је иначе радио за ФБИ, био члан америчке масонске ложе, а овде, пре тога, је био члан аустроугарске масонске ложе заједно са Крлежом и Титом. Кад је отишао у САД, повезао се са њиховим масонима. Иначе, имао је конспиративно име Коло за КГБ. Он је једини министар из краљевске Владе који је био члан и Титове Владе, био је министар спољних послова. Дакле, одиграо је озбиљну улогу да тај музеј буде у Београду. Међутим, треба знати да је он тај музеј дао на реверс и да његова оставинска расправа није никада завршена.

ГЛАС: Желите да кажете да музеј не припада Србији, односно раније Југославији?

АБРАМОВИЋ: Тако је. Кад би неки рођак, а то је до четвртог реда, затражио на међународном суду могао би да добије садржај целог музеја. То није дато тадашњој ФНРЈ. Дакле, право стање је да је музеј дат на чување.

ГЛАС: Увијек се потеже питање “чији је Тесла?”. Поједини истраживачи кажу свјетски, али то трвење између Срба и Хрвата траје деценијама. Какав је Ваш став?

АБРАМОВИЋ: Тесла је космички патриота. Његова права домовина је етар, то је место где је живео ментално, а добрим делом и физички. Па погледајте како је изгледао. То је свети човек, који је живео као један монах, али једне нове научне религије која се тек сад ствара и постаје. Он је боравио у хотелској соби, значи није имао осећање власништва, него је живео у својој “монашкој ћелији”. Био је изузетно побожан човек. На питање новинара да ли је религиозан, он је одговорио: “Ја сам веома религиозан човек, али верујем у једнога Бога који није описан у постојећим религијама”. Према томе, не само католици, него ни православци не могу да полажу на њега рачун. Он је почео један нови тип религиозности. Он надилази тај српско-хрватски проблем , али и амерички. Па наизменичну струју имате и у Кини. Он је, дакле, светски човек. Међутим, има нешто важно по чему га можемо гледати као једино Србина.

ГЛАС: Која је то ствар?

АБРАМОВИЋ: По архисрпској матрици из лепенско-винчанске цивилизације, то је била родовска заједница која има потпуно укључење у природу. Ту је он Србин, али не у етничком, него у духовном смислу, те хијерархије неуралних мрежа. Јер на одређеном геомагнетском подручју, као што је Балкан, створени су највећи људи. На овом простору су рођени Тесла, Платон, Аристотел, Миланковић, Пупин... Погледајте, да те људе извучемо из људске цивилизације шта би остало. Не би остало три четвртине онога што данас имамо. Дакле, он је архисрбин, припадник цивилизације која му је омогућила да му ум функционише као природа.

Бајка

ГЛАС: Написали сте и једну књигу по мотиву Теслиног писма?

АБРАМОВИЋ: Да. Он је то писмо написао Поли Фотић, кћерки Константина Фотића, ратног амбасадора Краљевине Југославије у САД. Једном приликом, кад је био код њих у посети, мала Пола га је питала: “Чика Никола, шта је то електрицитет?” и он је написао прелепо писмо, Бајку о електрицитету, а ја сам ту додао још једну своју песму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана