Тања Тулековић, директор Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина”: “Дара” је прича сваког становника Поткозарја

Вељко Зељковић
Тања Тулековић, директор Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина”: “Дара” је прича сваког становника Поткозарја

Филм “Дара из Јасеновца” је заснован на истинитим историјским чињеницама и он сигурно представља један од малих, али и великих корака у приказивању истине о страдању Срба у концентрационом логору Јасеновац и Независној држави Хрватској.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” директор Јавне установе “Спомен-подручје Доња Градина” Тања Тулековић, истичући да филмска емотивна прича о животу и трагичној судбини једне десетогодишње дјевојчице и њене породице представља у ствари и личну причу сваког становника Поткозарја, које је током Другог свјетског рата било изложено невиђеном усташком терору и стравичним злочинима. 

ГЛАС: Колико је важна ова култура сјећања, а поготово на тако црне периоде у српској историји?

ТУЛЕКОВИЋ: Изузетно је важно да се сјећамо свих наших жртава. Нове генерације треба да знају о том несретном и тешком периоду наше историје када су људи, жене и дјеца убијани само зато што су Срби, Јевреји или Роми. А ту културу сјећања треба и даље гајити и очувати како се овакви и слични злочини никада више не би поновили. 

ГЛАС: Да ли очекујете да оваквих и сличних пројеката буде и у будућности?

ТУЛЕКОВИЋ: Вјерујем да ће након овог филма, а који смо сви тако дуго чекали, бити и других пројеката. Тај период постојања Независне државе Хрватске и концентрационог логора Јасеновац се не може испричати само у једном филму. Стога сам мишљења да ће “Дара” подстакнути и друге редитеље, али и књижевнике и историчаре да се позабаве овом још неиспричаном причом о стравичном страдању Срба у НДХ. 

ГЛАС: Да ли је тачно да је након овог филма знатно скочила посјећеност вашем сајту?

ТУЛЕКОВИЋ: Јесте. Ми то свакодневно пратимо. Како на нашем званичном сајту установе, тако и на друштвеним мрежама. И оно што је посебно интересантно јесте чињеница да имамо изузетно велики број улаза и посјета из иностранства. И то је у неку руку одјек и заслуга филма “Дара из Јасеновца”.

ГЛАС: Зашто је Јасеновац у неком претходном периоду био толика табу тема, која је обично гурана под тепих?

ТУЛЕКОВИЋ: Не знам колико сам ја компетентна да одговорим на то питање, али колико ми је познато, било је неких књига и документараца. Мислим да је у овом тренутку најважније да смо кренули са снимањем оваквих филмова, али и да имамо установу као што је “Спомен-подручје Доња Градина” које чува успомену на све жртве концентрационог логора Јасеновац. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана