Сузана Гашић, министарка трговине и туризма РС: Промоција љепота Српске важна колико и улагања

Милијана Латиновић
Сузана Гашић, министарка трговине и туризма РС: Промоција љепота Српске важна колико и улагања

Република Српска има изванредне природне љепоте и реалне предиспозиције да се позиционира на пољу туризма који је усмјерен ка природи, а уз нетакнути амбијент, домаћа храна и гастрономска понуда су још један од наших адута, због којег нам се туристи увијек радо враћају.

Истакла је то у интервјуу за “Глас Српске” министарка трговине и туризма РС Сузана Гашић, нагласивши да је истовремено промоција туристичких дестинација Српске веома значајна за унапређење овог сектора.

- Свјетска туристичка организација лани је посебан акценат ставила на рурални туризам. То је један од видова туризма у којем Српска располаже значајним, а често још неоткривеним или мало откривеним потенцијалима и у наредном периоду ћемо посебну пажњу посветити његовом развоју. Осим тога, један од наших туристичких потенцијала јесте и понуда која је примамљива љубитељима адреналинског туризма што ће бити један од наших приоритета - истакла је Гашићева.

ГЛАС: Наш лист је покренуо пројекат “Све љепоте Српске, којим ће бити промовисане најзначајније њене туристичке дестинације. Колико је важна та промоција?

ГАШИЋ: Промоција туристичких потенцијала је готово једнако значајна колико и инфраструктурно јачање туристичких капацитета, јер смо током 2020. године били свједоци да многи наши грађани нису познавали туристичку понуду Српске и све што нам наша земља нуди када је у питању туризам. Немогућност путовања ван земље окренула их је да истражују домаће дестинације. Повратне информације које смо добили кроз пројекат туристичких ваучера указују на то да, дефинитивно, морамо већу пажњу посветити промоцији наших дестинација и потенцијала, не само грађанима на овом простору, већ и на међународном плану. Радује ме да је и ваш лист препознао атрактивност ових тема и потребу да се окренемо промоцији. Надам се да ће кампања наићи на позитиван одјек у јавности и да ће допринијети популаризацији домаћих туристичких дестинација.

ГЛАС: Који су наши највећи туристички потенцијали и шта се може сматрати највећим адутом Српске у туристичком смислу?

ГАШИЋ: С обзиром на то да је у току зимска сезона, највећи туристички потенцијал у овом периоду свакако је олимпијска планина Јахорина, али и Козара, Требевић и Равна планина које су све атрактивније туристима. У протеклим годинама на Јахорини су реализована значајна улагања, која су, уз повољан географски положај и број сњежних дана, допринијела томе да Јахорина буде раме уз раме са знатно развијенијим зимским центрима и да из године у годину поставља рекорде у посјећености. Захваљујући проширењу понуде ова планина живи током цијеле године и привлачи туристе и љети. Значајан потенцијал су и бањски центри, који биљеже посјете током цијеле године, а битно је нагласити и то да су у периоду прије пандемије гости у овим центрима већином били из иностранства. Не смијемо заборавити ни националне паркове, који су посебно занимљиви љубитељима природе и адреналинских спортова, али ни занимљиву понуду коју нуде градови Требиње, Бањалука и Вишеград с Андрићградом.

ГЛАС: Колико је пројекат туристичких ваучера помогао у очувању и унапређењу туризма? Јесте ли задовољни овим подухватом?

ГАШИЋ: Пројекат туристичких ваучера осмислили смо првенствено као пројекат за помоћ сектору туризма, који је због посљедица пандемије остао ускраћен за доласке страних туриста и готово једини приход који су у овом сектору могли очекивати је долазио од домаћих гостију. Већ сам поменула како је веома мали број наших грађана обилазио и познавао домаће туристичке дестинације. Због тога смо одлучили да кроз пројекат ваучера и субвенционисање смјештаја промовишемо домаће дестинације и кроз то повећамо посјећеност и помогнемо рад наших туристичких радника. О томе да ли је пројекат успјешан, уз бројку од више од 28.500 издатих ваучера од 15. јуна 2020. године до данас, можда најбоље говори и то да смо два пута продужавали трајање пројекта, због захтјева пословне заједнице и грађана, који су препознали његову сврху и значај.

ГЛАС: Шта министарство планира да ради у области туризма у току ове године?

ГАШИЋ: Прије неколико дана званично је промовисан пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) који је усмјерен на опоравак сектора туризма у Републици Српској и БиХ. Наше министарство је један од партнера, те ћемо у сарадњи са свим укљученим субјектима велики дио активности усмјерити на реализацију овог пројекта и пружање помоћи и подршке сектору туризма у опоравку од посљедица пандемије. Наставићемо и да промовишемо домаће дестинације и тиме дамо свој допринос расту посјећености на тим адресама. План је да ове године донесемо закон о измјенама Закона о туризму, кроз који ћемо додатно уредити ову област. У плану је и доношење стратегије развоја туризма за наредни седмогодишњи период.  Сви смо усмјерени на то да превазиђемо посљедице које је у туризму и цјелокупној привреди изазвала и још изазива пандемија и да се по њеном окончању које ће, надамо се бити ускоро, вратимо нашим редовним плановима и активностима.

 Опоравак

ГЛАС: Пандемија вируса корона је нагло зауставила све, а чини се да туризам трпи највеће посљедице. Колико ће требати времена да се све врати на стање какво смо имали прије појаве вируса?

ГАШИЋ: Туризам је годинама уназад представљао растућу привредну грану у Српској, о чему свједоче и статистички показатељи о повећању броја долазака и ноћења страних туриста. Почетак прошле године је ишао у том правцу, јер је све у прва три мјесеца упућивало на одличну годину, али нас је задесила пандемија и овај тренд је заустављен. Сектор туризма је један од најпогођенијих посљедицама пандемије и велике губитке биљеже сви субјекти у туристичкој индустрији и код нас и у свијету. Пандемија траје готово годину и још не постоје прогнозе када ће завршити. Самим тим све процјене о времену потребном за враћање на стање прије пандемије биле би паушалне и нереалне. Охрабрују процјене Свјетске туристичке организације према којима ће туризам, иако највише погођен, имати и најбржи темпо опоравка. Влада РС је чврсто опредијељена да буде поуздан партнер привредном сектору републике на путу опоравка и да пружи сву подршку, а коју смо, у складу са могућностима и надлежностима, пружали од почетка пандемије.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана